Nancy Six: “Expo in Ieper met Mohammedcartoons komt er wel degelijk”

Redactie KW

Waar de tentoonstelling precies zal plaatsvinden op 28 november, wil ze vooralsnog niet aan de grote klok hangen ‘uit angst voor represailles.’ “Maar de expo komt er, al moet ik die cartoons in mijn living hangen.”

Nancy Six (Vlaams belang) kondigde al eerder aan dat zij op 28 november in Ieper een tentoonstelling wil houden met een 70-tal Mohammedcartoons. Het gaat om een organisatie van de vzw Steden tegen de Islamisering. Een aanvraag om daarvoor een stadsgebouw te gebruiken draaide in Ieper op een sisser uit.

Volgens burgemeester Jan Durnez (CD&V) werd de aanvraag besproken in het schepencollege, maar is er op die bewuste datum geen stadsgebouw ter beschikking. “Het gaat om een aanvraag van een niet-Ieperse vereniging en we hebben ook geen gebouw vrij hiervoor,” aldus de burgemeester. De organisatie in kwestie werd daarvan ook verwittigd.

“Desnoods in mijn living”

Nancy Six reageert daarop vol ongeloof. Ze vindt het een drogreden, maar blijft strijdvaardig. “De tentoonstelling gaat sowieso door op een andere plaats, maar die willen wij hier niet bekendmaken omdat wij vrezen voor represailles.” De locatie bevindt zich wel in het centrum van Ieper, dat wou Six wel kwijt, en momenteel lopen er daar gesprekken over. “Bovendien, de tentoonstelling gaat hoe dan ook door, al moeten wij ermee rondlopen op de Markt van Ieper of moet ik die 70 cartoons in mijn living hangen,” aldus een duidelijk geïrriteerde Six, die het heeft over vrijemeningsuiting. “Dus mag er ook worden gelachen met de Islam,” zo besluit ze.

“Als de tentoonstelling op een andere locatie plaatsvindt, dan zal de politie een nieuw advies moeten opmaken om te zien of we de veiligheid van de bezoekers kunnen garanderen”, aldus nog weer de burgemeester.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier