Nadenken over de toekomst van voedsel: “Weten we nog wat we eten?”

De deelnemers aan De Streekproef op hoeve Heerlijkheid van Heule. © AD
Redactie KW

In de hoeve Heerlijkheid van Heule organiseerde de eco-actieve organisatie Velt De Streekproef. Een 20-tal consumenten en producenten zaten rond de tafel om na te denken over voedsel en de toekomst van ons eten.

“Met De Streekproef wilden we mensenzowel uit de stad als van op het platteland samenbrengen in een voedselspil”, zegt Leentje Speybrouck, mede-initiatiefnemer van De Streekproef. “Voedselspillen zijn initiatieven van burgers en ondernemers waar stad en platteland, boer en consument samenwerken. Hier in de Heerlijkheid in Heule hebben we daarvoor de ideale locatie. Samen denken we na over ons eten bij een hapjes en een drankje.”

Seizoensgebonden

“Er werd vandaag met een viertal mensen vegetarisch maar ook seizoensgebonden gekookt. Onze maaltijden houden heel weinig rekening met de seizoensgebondenheid vandaag, omdat alles altijd beschikbaar is. Eigenlijk zijn we zo verwend, maar ondertussen maken we de natuur toch een beetje mee kapot. Denk maar aan de opwarming van de aarde of het gebruik van te veel pesticiden tegen insecten. We staan er niet meer bij stil waar ons eten vandaan komt en weten dus ook niet welke weg het heeft afgelegd”, aldus Leentje.

“We hebben vandaag geen tijd om met eten bezig te zijn en of het gezond is”

Op de streekproef wordt er gegeten, maar ook gediscussieerd. Hoe kan de korte keten bekender gemaakt worden. Hoe kunnen producenten en consumenten elkaar versterken en hoe kunnen de stad en het platteland dichter bij elkaar komen? “Heel wat mensen zijn al bewuster bezig met waar ze hun eten halen”, klink het bij de discussiegroep van Veerle Devaere.

“Ze willen al eens omrijden voor een zak aardappelen. Ze wachten al liever tot er Belgische aardbeien zijn, dan die goedkope uit Spanje te kopen die al een lange reis hebben afgelegd. Een probleem vandaag is dat men het te druk heeft. Men heeft geen tijd om én naar de supermarkt shampoo te kopen, én naar de boer ambachtelijke yoghurt te halen.”

Patatten uit de grond?

“Toch zijn mensen weer meer bezig met waar alles vandaan komt. Bij Leilekkerland (een project met volkstuintjes, red.) zag ik onlangs een man van 30 jaar die verbaasd was over zijn zelfgekweekte aardappelen: dat die uit de grond kwamen! Op dat vlak zouden we beter allemaal wat boer zijn, zodat we ook weten hoeveel moeite zulke goede aardappelen kosten”, zegt Hans Garreyn van het project Leilekkerland.

“Waarom geen preiplantdag waarop iedereen mag helpen prei planten? Of misschien klassen uitnodigen om dat te doen”, vult iemand anders aan. “Dan zouden de mensen misschien weer meer voeling krijgen met de producten”, besluit de groep.

(Anneleen Deseyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier