Nabestaanden niet akkoord met hoge prijs om concessie te verlengen op begraafplaatsen in Knokke

Redactie KW

Wie een concessie wil verlengen op een lokale begraafplaats in Knokke-Heist moet tot 5.000 euro betalen. Op de centrale begraafplaats even verderop ligt de kostprijs een stuk lager.

De kosten voor het verlengen van een concessie of aankopen van een laatste rustplaats verschillen al enige tijd tussen diverse gemeenten in de regio. Uit een rondvraag vorig jaar bleek het verschil zelfs in de honderden euro’s te lopen. In Knokke-Heist is er echter een groot verschil tussen de verschillende begraafplaatsen in de gemeente zelf. Voor wie begraven ligt op een lokale ‘kleine’ begraafplaats betalen de nabestaanden tot 5.000 euro om de concessie te verlengen. Wie moet betalen voor een overledene op de ‘grote’ centrale begraafplaats betaalt minder. Oorzaak hiervan is dat de gemeente plannen heeft om op lange termijn over te schakelen naar één grote begraafplaats in de ruime omgeving. De hoge prijs is een manier om de nabestaanden af te schrikken de concessie te verlengen. “Maar dan nog zijn het gangbare prijzen die we hanteren. Al klopt het dat de prijzen even verderop op de centrale begraafplaats lager liggen”, klinkt het bij de gemeente.

Onaanvaardbaar

Marianne Coussement (58) uit Knokke liet dertig jaar geleden haar vader begraven op de begraafplaats in de Westkapellestraat. Vijftien jaar later kreeg haar moeder haar laatste rustplaats in dezelfde familiekelder. Korte tijd terug kreeg ze een brief in de bus om de concessie te verlengen. “Dat zou me zomaar eventjes 5.000 euro kosten. Ik wist niet wat ik zag”, vertelt Marianne. De vrouw nam meteen contact op met de gemeente, maar ving bot. “Ik zei dat het enorm duur was. Meer dan bevestigen konden ze niet doen. Tja, daar stond ik dan natuurlijk.”

Dertig jaar geleden betaalde Marianne ‘amper’ 30.000 frank, omgerekend zo’n 750 euro. “Die 5.000 euro is dan ook absurd. Ik laat het hier echt niet bij”, zegt ze. “Het ergste vind ik nog dat, als we niet akkoord gaan om te betalen, de gemeente het graf van mijn ouders gaat aanzien als hun eigendom. Dat grafzerk kostte ons 100.000 frank (2.500 euro, red.). Zoiets is toch onaanvaardbaar? Welke normale werkmens of gepensioneerde heeft nu 5.000 euro opzij liggen om in één keer dat bedrag te betalen?”, zucht Marianne. “Een mens zou zich bijna laten cremeren uit schrik voor de kosten voor je nabestaanden.”

Grasperk

De plannen om de lokale begraafplaatsen te laten verdwijnen zitten op dit moment nog in een prille fase. “Sowieso blijven de stoffelijke resten ook liggen onder de grond”, klinkt het bij de gemeente. “Bedoeling is enkel om de bovenlaag te zuiveren van oude of beschadigde grafzerken en gras in te zaaien in de plaats. Maar dat kan evengoed nog tientallen jaren duren. De nabestaanden zullen ook altijd bloemen kunnen leggen op het grasperk indien het zover zou komen. Wel worden geen nieuwe mensen meer begraven op de lokale begraafplaatsen.”

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier