Naam gezocht voor uniek biertje dat gemaakt wordt met water uit de Leie

Het brouwproces bij Brouwerij Toye. © GF
Redactie KW

Sinds begin dit jaar wordt het Leiewater opnieuw succesvol gebruikt in een productieproces.

In de 19de eeuw bloeide de vlasnijverheid vooral langs de Leie, van de Franse grens tot in Kortrijk. De Leie was de ideale plek om het vlas te roten. Om de vezelachtige buitenkant van de stengel te scheiden van de houtachtige binnenkant, was er water nodig. Veel stromend water. En dat van de Leie was ideaal van zachtheid en temperatuur.

De geschiedenis herhaalt zich, want sinds begin 2018 wordt het Leiewater opnieuw succesvol gebruik in een productieproces. Agristoproduceert diepgevroren aardappelproducten voor supermarkten, groothandel en foodservice en daar komt heel wat water bij kijken. Voor haar nieuwe site in Wielsbeke zet het bedrijf hiervoor dus een bijzondere waterbron in: de nabijgelegen Leie”, klinkt het in een mededeling.

“Dit positief en duurzaam verhaal werd opgepikt door H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), een bierproeversvereniging uit Kortrijk. Zij willen je iets bijleren over de Belgische biercultuur. Hoe dit beter onder de aandacht brengen dan met een lekker biertje? Zo groeide het idee om met het gouden water van de Leie een uniek bier te maken.”

Alcoholpercentage van 5,5%

Gevestigd op 100 meter van de Leie kwam Brouwerij Toye in beeld, een kleinschalige brouwerij in Marke bij Kortrijk. “In de moderne, zelfgebouwde installatie wordt sinds 2012 met de grootste zorg de Goedendag gebrouwen. Zij hadden wel oren naar dit bijzonder project. Zo geschiedde dat gezuiverd Leiewater van Agristo met kleine tankjes richting de brouwerij werd gebracht. Dit water zal puur en zonder aanpassingen gebruikt worden in een nieuw recept”, klinkt het.

Waterzuivering Agristo Wielsbeke.
Waterzuivering Agristo Wielsbeke.© GF

“Verwacht je aan een goudblond – we houden de Leie in ons achterhoofd – saisonbier met een alcoholpercentage van 5,5% en met een kruidige hopping. Saisonbier is van oudsher een seizoensbiertje uit Wallonië. In die streek waren brouwerijen onderdeel van grote boerderijen. Ze werden ‘hoevebrouwers’ genoemd. Op deze brouwerijen werd in de winter licht alcoholisch bier gemaakt. Dat lieten ze ver uitvergisten zodat er vrijwel geen suiker meer in zat. Er werd veel hop gebruikt om het bier goed te houden tot in de zomer. Er waren toen nog geen koelkasten en hop is een natuurlijk conserveringsmiddel. In de zomer werden extra werknemers ingehuurd die het land opgingen met een biertje. Dat was namelijk een deel van hun loon”, aldus de producenten.

Proeven kan vanaf september

“Zo is de cirkel rond, want ook de noeste vlassers in de Leiestreek dronken tijdens het werk een heerlijke Saison. Genieten van dit frisse en dorstlessende bier kan vanaf eind september. Maar eerst vragen Agristo, H.O.P. en Brouwerij Toye nog even jouw hulp. Hou je van onze Leie, ben je een echte bierliefhebber of heb je een warm hart voor dit duurzaam project? Bedenk dan een leuke naam voor dit lekkere biertje. Suggesties zijn welkom via marketing@agristo.com.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier