Na 42 jaar is Eddy nog steeds niet boksmoe

Redactie KW

We draaien de klok terug naar 1975, de glorieperiode van de bokssport in Middelkerke met kampioen Frankie Decaestecker en in zijn zog de jonge Eddy Vandenhouweele. Twee vechthaantjes in de ring die boksminnend Vlaanderen lieten juichen met de vele overwinningen die ze behaalden.

Vandaag, 42 jaar na datum, is Eddy Vandenhouweele (58) nog steeds actief in de bokssport, zij het dan als manager en trainer van Flandria Boxing. Op 14 oktober organiseert hij zijn 40ste boksgala, het 27ste gala al in Middelkerke. Wij haalden samen met de voormalige bokskampioen herinneringen op. “Ik ben beginnen boksen door Frankie Decaestecker”, begint Eddy zijn verhaal. “Frankie was een klasbak en deed de bokssport in Middelkerke herleven. Heel wat jongeren keken toen op naar hem en nadat ik hem enkele keren aan het werk zag, kreeg ik zelf goesting om in de ring te staan. In 1975 was het zo ver en bokste ik mijn eerste kamp. Het was het begin van heel veel mooie kampen die ik gedurende de 14 jaar van mijn actieve loopbaan in de ring betwiste.”

Mooiste overwinning

Eddy Vandenhouweele behaalde prachtige resultaten en werd door de supporters op handen gedragen. Hij werd twee keer kampioen van België bij de amateurs en later behaalde hij ook de nationale titel bij de grote jongens, eerst bij de halfzwaargewichten en daarna in de cruiserklasse. Hij behaalde een titel in Charleroi, maar zijn mooiste overwinning was zonder twijfel de titel die hij in Middelkerke behaalde. “Het was in het casino en er waren tal van supporters in de zaal. Ik werd als het ware op handen gedragen. Het zijn van die momenten die je nooit meer vergeet”, gaat Eddy verder.

“Ik geef nog vijf keer per week twee uur bokstraining”

Na zijn loopbaan als actief bokser begon hij een carrière als trainer. In 1990 nam hij de Flandria Boxing Club over van Theo Vanhaverbeke en sindsdien trainde Eddy al ontelbaar veel boksers. De bekendste jongens uit de stal van Eddy Vandenhouweele waren Mike Algoet en Dirk Wallyn. “Ik geef nog vijf keer per week, van maandag tot vrijdag, iedere dag twee uur training in Oostende. Pas op, ik train mee met de jongens. Ik zou het boksen niet kunnen missen. Ik blijf dit doen tot op het einde van mijn leven, daar ben ik zeker van. Vanhaverbeke was 80 jaar toen hij stopte, dus ik heb nog een tijdje te gaan”, lacht Eddy.

Twaalf kampen

Eddy organiseert op 14 oktober opnieuw het jaarlijkse boksgala in sporthal De Branding in Middelkerke. Er staan 12 kampen op het programma. Zowel amateurs als elites en dames komen in de Middelkerkse ring te staan.

Tickets in voorverkoop kosten naargelang de plaats in de zaal tussen 20 en 30 euro, aan de deur komt daar telkens 5 euro bij. Het boksgala start om 19 uur. Tickets zijn te verkrijgen bij Eddy Vandenhouweele op het nummer 0477 82 12 03, in bistro De Voorstad en Patisserie Littoral.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier