N-VA wil geluidsarm vuurwerk in Oostende

Jürgen Christiaen heeft samen met zijn vriendin Jolien ook een hond: Toby. © GF
Redactie KW

Gemeenteraadslid Jürgen Christiaens denkt daarbij vooral aan de vele dieren in de stad.

“De onverwacht luide knallen van traditioneel vuurwerk veroorzaken zoveel geluidsoverlast, stress en angst bij dieren”, stelt gemeenteraadslid Jürgen Christiaens. “Elk jaar opnieuw zijn er getuigenissen van dieren die in paniek weglopen, zich dodelijk verwonden of aan een hartaanval sterven. Gelukkig is er nu ook ‘stil vuurwerk’ te koop. Op 16 november heeft Gaia in het Jubelpark in Brussel het allereerste stil vuurwerk afgeschoten om te tonen dat het anders kan.”

Even feestelijk

“Geheel geluidloos is het evenwel niet, maar de knallen zijn wel zachter. In plaats van die luide knallen wordt de geluidsarme vuurwerkshow afgestoken op de tonen van de juiste muziek. En zo is dit een volwaardig alternatief voor het traditioneel vuurwerk. En met die muziek is het minstens even feestelijk. Daarom stel ik voor om traditionele vuurwerkspektakels te verbieden en steevast te kiezen voor geluidsarm vuurwerk.”

Veiliger

Jürgen Christiaens heeft, samen met zijn vriendin Jolien, zelf ook een hond.”We zien het zelf elke keer opnieuw: telkens er vuurwerk wordt afgeschoten, is Toby doodsbang. Maar geluidsarm vuurwerk heeft nog voordelen: het is een stuk veiliger omdat het geen ontplofbare mengsels bevat en het laat minder stof achter. Ik hoop echt dat het stadsbestuur mijn voorstel goedkeurt. Duizenden Oostendse huisdieren zouden er wel bij varen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier