N-VA Harelbeke wil alleen erkende moskee

Redactie KW

De komst van een gebedshuis in de Kortrijksesteenweg lokte heel wat controverse en protest uit. Uiteindelijk werd er ook bezwaar ingediend.

N-VA Harelbeke pleit ervoor om enkel een erkende moskee toe te laten. Dan moet men er Nederlands spreken en kan er controle plaatsvinden.

“Elke aanvraag wordt zorgvuldig bekeken in het schepencollege. Als daarbij bezwaren geuit zijn, dan worden die allemaal in overweging genomen. Dit gebeurt binnen een neutraal juridisch kader,” zegt schepen Patrick Claerhout (N-VA). Mobiliteit en parkeerruimte zijn voor de huidige locatie niet problematisch. “Vzw Bader gaf aan de nodige 34 parkeerplaatsen zelf te voorzien op hun beschikbare ruimte. Het ligt bovendien niet in een rustige woonwijk en de Kortrijksesteenweg is vlot bereikbaar.”

We moeten werk maken van één Harelbeekse gemeenschap en geen verschillende naast elkaar

De partij is zich ervan bewust dat in Harelbeke weinig mensen staan te springen om een gebedshuis in eigen straat. Op vraag van N-VA Harelbeke ijvert het stadsbestuur voor een erkenning van de moskee. “Twee zaken zijn van cruciaal belang. We hameren op het gebruik van de Nederlandse taal en ten tweede, er mag geen risico bestaan op zaken die in strijd zijn met de grondwet,” zegt schepen Annick Vandebuerie (N-VA). “Daarom zijn de controles en verplicht gebruik van Nederlands de hoofdargumenten om voor zo’n erkenning te ijveren. We moeten werk maken van één Harelbeekse gemeenschap en geen verschillende naast elkaar. Een officiële erkenning is voor ons daarom noodzakelijk om tot een goede integratie te komen. We hebben er dan ook een principieel probleem mee als die stap tot erkenning niet zou worden gezet,” besluiten de schepenen.

Vanuit het college wordt een brief verstuurd aan vzw Bader met de vraag tot erkenning. “Een dergelijke erkenningsaanvraag gebeurt op initiatief van de moslimgemeenschap zelf via de federale instelling. We wachten daarom nog af wat de reactie zal”, aldus schepen Vandebuerie. “Voor alle duidelijkheid wij keurden geen ‘nieuwe moskee of gebedsruimte’ goed, wel een ‘stedebouwkundige vergunning’ voor uitbreiding parking en bestemmingswijziging.”

(PVH)

Lees daarover ook in onze editie van Kortrijks Handelsblad van 27 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier