N-VA Damme: “Sluit erkende vluchtelingen aan bij de Hulpkas en niet bij CM”

Redactie KW

Tijdens de jongste gemeenteraad deed N-VA fractieleider Jan Van Meirhaeghe een oproep naar het Damse OCMW om erkende vluchtelingen aan te sluiten bij de gratis Hulpkas en niet bij de Christelijke Mutualiteit.

De wel heel erg beperkte en weinig boeiende agenda van de Damse gemeenteraad noopte raadslid Jan Van Meirhaeghe (N-VA) tot een opvallende oproep. “Is het eigenlijk wel de moeite dat wij voor zoiets nog samen komen?” klonk het. “We zouden kosten en moeite kunnen besparen door een gemeenteraad over te slaan als er slechts zo’n beperkte agenda is.” Zijn punt werd trouwens geïllustreerd toen onze collega van Het Laatste Nieuws een klein half uurtje te laat binnen kwam en alle agendapunten reeds afgehandeld bleken te zijn. Burgemeester Coens erkende dat het inderdaad niet de meest boeiende gemeenteraad was en had oor voor het voorstel van Van Meirhaeghe om slechts bijeen te komen voor een voldoende gewichtige agenda.

Spijtig dat de ‘verzuiling’ van de ziekenzorg ook op die manier wordt doorgetrokken

De N-VA fractie had wel nog een opmerkelijke vraag klaar. Van Meirhaeghe wees erop dat vanuit de Christelijke Mutualiteit (CM) alle OCMW-voorzitters werden aangeschreven waarbij de voordelen van het aansluiten bij de CM dik in de verf werden gezet. De CM zou daarbij ook azen op het lidmaatschap van de erkende vluchtelingen.

“Het is spijtig dat de ‘verzuiling’ van de ziekenzorg ook op die manier wordt doorgetrokken”, stelde het raadslid. “Iedereen in dit land heeft uiteraard recht op basisgezondheidszorg. Om hierop aanspraak te kunnen maken moet men zich aansluiten bij een erkend ziekenfonds naar keuze. Wie toch geen lid wil worden van een ziekenfonds kan zich ook aansluiten bij de Hulpkas voor ziekte en invaliditeitsuitkering. Een belangrijk principe is dat indien de vluchteling zelf geen ziekenfonds kiest, het OCMW de vluchteling in principe automatisch inschrijft bij de Hulpkas. De aansluiting bij deze Hulpkas is dus kosteloos voor elke Belg en bijgevolg ook voor de OCMW’s die de kosten voor aansluiting bij een ziekteverzekering voor erkende vluchtelingen op zich nemen. Hierbij doe ik dus een oproep naar het OCMW toe om te stimuleren dat erkende vluchtelingen zich zoveel mogelijk laten inschrijven bij de Hulpkas en niet bij de verzuilde mutualiteiten.”

OCMW voorzitster Inge Bisschop liet weten dat het OCMW zeker bereid is om in te gaan op die vraag.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier