N-VA Brugge verplaatst viering 11 juli wegens… mogelijke EK-finale Rode Duivels

Redactie KW

Voor het eerst in tientallen jaren, vinden de feestelijkheden ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag in Brugge niet plaats op 10 en 11 juli, zo liet N-VA deze week weten.

Naar aanleiding van de EK-finale, die op 10 juli beslecht wordt, verschuiven ze naar 8 en 9 juli. “We willen alle voetballiefhebbers de kans geven om voluit van die finale te genieten, want veel flaminganten zijn ook gek van dat fascinerende balspelletje“, motiveert Pol Van Den Driessche, voorzitter van het Brugse 11 juli-Komitee. “Maar het spreekt vanzelf dat wij ook op maandag 11 juli zelf nog het glas zullen heffen op de verdere Vlaamse ontvoogding.”

Toegegeven, de 11 julivieringen zijn een aloude traditie, maar voetbal is dat ook

Dat uitgerekend de Vlaamse feestdag voor een mogelijke Duivelsfinale moet wijken, is dat niet pijnlijk? Oud-VU’er Guido Van In ziet er geen graten in. “Toegegeven, de 11 julivieringen zijn een aloude traditie, maar voetbal is dat ook. Wij Vlamingen zijn wel zo verstandig om mee te gaan met de moderne tijden, en het voornaamste is dus dat er een compromis is om het de dagen voordien te laten plaatsvinden. Ik ben daarin realistisch: je moet iedereen tevreden stellen. En, ook al begint ons nationale elftal meer en meer op een vreemdelingenlegioen te lijken, ik vind nog altijd dat voetbal de belangstelling moet krijgen die het verdient“, reageert hij.

Het Vlaamse feestgedruis verhuist dus naar vrijdag 8 en zaterdag 9 juli. Op vrijdagavond vindt in het stadhuis de academische zitting plaats, gevolgd door de bloemenhulde aan het standbeeld van Breydel en De Coninck. Daarna zijn er optredens op het Burgplein. Op zaterdagochtend 9 juli volgt de Breydel- en De Coninck-wandeltocht, ‘s namiddags en ‘s avonds zet Burgrock de Burg in vuur en vlam. De programmering wordt binnenkort bekendgemaakt.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier