N-VA Brugge uit kritiek op asielbeleid: “Schaf lokale opvanginitiatieven af”

© Benny Proot
Redactie KW

Vooral OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V) moet het ontgelden bij Joren Vermeersch, zelf kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge

“Schaf de lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers af, want Brugge zuigt daarmee actief asielzoekers naar zich toe.” Deze harde uitspraak komt uit de mond van Bruggeling Joren Vermeersch (N-VA), die adviseur is op het kabinet van Staatssecretaris Theo Francken.

Vooral OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V) moet het ontgelden bij Joren Vermeersch, zelf kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge : “Het asielvoluntarisme van dit bestuur wordt vandaag cash betaald. Sinds 2016 organiseert het Brugs OCMW uit eigen beweging 94 individuele opvangplaatsen voor asielzoekers, verdeeld uit huizen en appartementen in Brugge. Dat is veel meer dan de andere provinciehoofdsteden in Vlaanderen.”

Brugge zuigt hiermee actief asielzoekers naar zich toe en dat laat zich sociaal voelen, in de vorm van sterk stijgende leefloondossiers voor vluchtelingen en een toenemende druk op de (sociale) woningmarkt. Door de asielcrisis vermeerderde het aantal vluchtelingen weliswaar in het hele land, maar in Brugge is er sprake van een exponentiële stijging : in vier jaar tijd bijna maal vijf ! Eén op vijf leefloners in Brugge is een persoon met een vluchtelingenstatuut. N-VA pleit voor sociaal realisme en wenst dat de gemeentelijke asielopvang uitdooft. Kandidaat-asielzoekers horen enkel in de collectieve opvang thuis. Enkel op die manier kun je de trend keren”, aldus Joren Vermeersch.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw reageert : “Brugge is procentueel de centrumstad met het minste aantal leefloners. Dat cijfer is omwille van de asielcrisis lichtjes gestegen. Maar het gaat om amper 204 mensen ! Het huidig bestuur wil van Brugge een warme stad maken en aanziet het als zijn plicht om die vluchtelingen te helpen. Wij wensen geen vluchtelignen op te sluiten in kazernes! Ons beleid weegt trouwens helemaal niet op het budget van het OCMW. Want het leefloon wordt betaald door de federale overheid. En het is staatssecretaris Theo Francken die onze lokale opvanginitiatieven (LOI’s) erkent én subsidieert.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier