Music Verschelde uit Harelbeke stopt na 79 jaar

Op de foto herkennen we Didier Verschelde. © TV
Redactie KW

Een blauwe gevel, reclame over muziek en bands, een statige parking en een anno ’90 ogende winkel. Enkel de bezoekers zullen weten dat er binnenin 79 jaar aan vakmanschap gehuisd heeft. Instrumentenwinkel ‘Music Verschelde’, maar Verschelde in de volksmond, uit Harelbeke doet in september de boeken toe.

In de winkel hangt een uittreksel uit het register van de eerste registratie in het huidige KBO op jaartal 1939. Het bruine papier laat ons beseffen dat er meer schuilgaat dan enkel instrumenten verkopen in deze shop.

“Grootvader Jules startte reeds in zijn jonge jaren in de Kasteelkaai in Kortrijk. Vanaf de jaren zestig verhuisde de shop naar de Wijngaardstraat met mijn vader Roger om vervolgens ook nog Cinépalace en de huidige locatie in te palmen. We zijn begonnen met accordeons in de familie en geëindigd met een groot arsenaal aan instrumenten” vertelt Didier.

Geen goede muziekschool

“In de buurt was er ook geen goede muziekschool. De logica gebood ons om in de vrije ruimtes ‘s avonds en overdag lessen aan te bieden. Alle lesgevers kwamen steeds op zelfstandige basis en onze piek draaide op een 400-tal leerlingen. Er was nood om direct de praktijk te ontdekken in plaats van eerst theorie te krijgen. Dat was toen onze sterkte.”

Ondertussen is de muziekschool gestopt in december 2017 met het oog op de toekomstige sluiting. Regelmatige bezoekers en passanten zullen zich wellicht nog herinneren dat ze regelmatig Piet Goddaer (Ozark Henry), Didier Deruyter,Gino Kesteloot en Franky Vandenbulcke zagen binnenlopen als lesgevers.

Elke klant heeft zijn eigen verhaal

We zijn aanwezig kort voor sluitingstijd en zien de laatste klanten de winkel binnen en buiten stappen. Een geëmotioneerde Didier Verschelde komt teruggewandeld naar ons met een krop in de keel “Het zijn zulke momenten die ik het meest ga missen. Mijn vrouw zegt dat ik me dat allemaal niet mag aantrekken,maar zij is dan ook keihard. Aan elke verkoop hangt een verhaal en sommige komen al heel lang als trouwe klant naar ons. Natuurlijk bouwen zo een band op. Ik kan die niet van de ene dag op de andere dag weggooien.”

Er is een achteruitgang in de muziek en de nood aan echte gitaarheroes is broodnodig om de instrumenten te laten herleven

Het plan was om reeds vorig jaar al te stoppen met de zaak, maar toen werd er geen koper gevonden voor het pand. Ondertussen is de verkoop rond en komt de Computerfabriek zich huisvesten in het pand. Een keuze waar de eigenaar ook volledig achter staat.

Topmomenten met 300 gitaren aan de muur

Een favoriete plek heeft Didier niet in zijn winkel, al wijst hij gewiekst naar de muur die langzaam kalend wordt. In topjaren hingen er 300 gitaren aan de muur en stond de winkel echt vol instrumenten, laat de eigenaar weten. Nu staat er nog maar voor een kwart van het totale assortiment beschikbaar omdat er geen import meer gebeurt.

“De gehele verkoop van de producten is ook al sterk gekelderd. Er is een achteruitgang in de muziek en de nood aan echte gitaarheroes is broodnodig om de instrumenten te laten herleven. Mensen komen trouwens ook gewoon vaak proberen om het instrument daarna online goedkoper te kopen zonder service. Dat is pas zonde. Ik kan ze er zo uitpikken, maar ik mag het natuurlijk niet hardop zeggen.”

Music Verschelde sluit de deuren in september van dit jaar en ondertussen wordt er een uitverkoop gehouden op alle instrumenten. De garantie van het product loopt gewoon verder, ook na sluiting van de winkel. Kopers kunnen dan terecht in de naburige muziekwinkel die zich eerst ging huisvesten waar Music Verschelde nu is.

Info en openingsuren via www.musicverschelde.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier