Multibelonderzoek in Oostende: slechts 13,7% van de woningen in orde

© HH
Redactie KW

Oostende onderzocht de voorbije twee jaar al 701 woongelegenheden in het kader van de multibelactie. De stad wil onderzoeken of woningen met meerdere bellen in orde zijn met alle regels. Slechts 13,7% van de onderzochte woningen zijn nu volledig in orde en dan nog dikwijls nadat al aanpassingen zijn gebeurd.

Oostende telt een groot aantal woningen die opgesplitst zijn in meerdere wooneenheden, maar zonder dat dat werd vergund. Het zorgt dikwijls dat de woonkwaliteit, de veiligheid en de bewoonbaarheid in het gedrang komen. Daarom startte Oostende in april 2015 de multibelactie. Wekelijks gaan diverse diensten samen op pad om een reeks woningen te controleren: de diensten Wonen en Ruimtelijke Ordening van de stad, de politie, de brandweer en de VlaamseWooninspectie of Wonen Vlaanderen.”

“We onderzoeken de panden waarvan er een sterk vermoeden is dat ze niet in orde zijn”, legt schepen van Wonen Nancy Bourgoignie uit. “De actie startte in de wijk Oud Hospitaal en vandaag zijn we nog in hoofdzaak daar aan de slag. Soms wordt een pand buiten deze wijk onderzocht, maar dat is meestal na een klacht.” “We onderzoeken ook de woningkwaliteit en de brandveiligheid en of de opsplitsing in wooneenheden overeenstemt met de regelgeving“, vervolgt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys. “Men gaat ook na of er geen sprake is van uitbuiting van de huurders en/of van domiciliefraude.”

Slechts 13,7% in orde

“Tussen april 2015 en eind mei 2017 werden 175 panden bezocht, goed voor 754 woningen. 53 daarvan werden door de eigenaars bewoond, de overige 701 zijn aan een multibelonderzoek onderworpen“, vertelt burgemeester Johan Vande Lanotte. “138 wooneenheden moeten nog opnieuw worden bezocht en 35 panden bleken leeg te staan. Die komen dan ook op het leegstandsregister voor het betalen van de bijhorende taks.”

“Eind mei 2017 zijn 96 woningen (13,7%) volledig in orde, dikwijls nadat aanpassingen zijn gebeurd. 93 woningen (13,3%) zijn ongeschikt en 82 woningen (11,7%) onbewoonbaar. De andere dossiers (61,3%) lopen nog. In de onbewoonbare panden woont niemand meer, voor de ongeschikte loopt de procedure. In de meeste gevallen moet er iets worden aangepast en daar krijgen de eigenaars ook de gelegenheid toe. Zo’n 60% van de panden zijn stedenbouwkundig niet in orde en er zijn ook al 45 woonentiteiten verminderd”, zegt de burgemeester.

“Dikwijls verkoop”

“Twaalf woningen zijn feitelijk een tweede verblijf en werden aldus geregistreerd bij de dienst Belastingen. We stelden ook 15 gevallen van vermoedelijke domiciliefraude vast. Die zijn aangegeven aan de bevoegde diensten. In enkele gevallen is ook het gerecht ingeschakeld. Heel wat eigenaars weten heel goed dat hun huis niet in orde is en besluiten het te verkopen. Heel wat andere eigenaars gaan al dan niet gedwongen tot renovatiewerken over, wat de woningkwaliteit ten goede komt. Doordat verschillende diensten samenwerken, brengen we tegelijk alle probleemsituaties en inbreuken in kaart. Het is de bedoeling heel Oostende aan te pakken, maar daar hebben we nog een tijdje werk aan.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier