MS-huis kiest voor nieuwe stek in dienstencentrum Allegro

We zien van links naar rechts Marnix Vanpraet, Kathy Ghesquiere, Bart Lust, Marleen Deruytere, Roos Dereycke, Stefaan Acke, Marie-Paule Van Durme en Chris Van der Beken. © WO
Redactie KW

MS-huis Lidwina is onlangs verhuisd naar het lokaal dienstencentrum Allegro in de Volkslaan. Dat is een goede zaak, vindt Marleen Deruytere die de stuwende kracht achter de organisatie in Menen is. “We zijn nu nog bereikbaarder geworden voor al wie meer wil weten over multiple sclerose.”

Het MS-huis Menen startte acht jaar terug in de Rijselstraat, als afdeling van de vzw Lidwina, zo genoemd naar de oudst gekende persoon met MS die leefde in de vijftiende eeuw. Die vzw heeft tot doel een kenniscentrum rond MS op te zetten. Multilple sclerose is een chronische ziekte die de hersenen en de ruggenmergzenuwen aantast. De beschermende isolatie die de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg bedekt, wordt beschadigd. Dat verstoort de zenuwgeleiding.

Marleen Deruytere, zelf MS-patiënte en verpleegkundige, is coördinator van het MS-huis in Menen. “We richten ons tot alle personen met MS, zowel bezoekers met beginnende MS, als mensen die al langere tijd door de ziekte getroffen zijn”, legt ze het doel van de organisatie uit. “We luisteren naar hun verhaal en trachten de nodige kennis bij te brengen in de problematiek van deze ziekte. Want de patiënten zitten met vele vragen. Waar mogelijk reiken we ook praktische oplossingen aan voor zaken waarmee de persoon met MS geconfronteerd wordt. Ondertussen werken er een twintigtal vrijwilligers mee en bereiken we zo’n 70-tal personen. Het creëren en onderhouden van een vertrouwensband met de bezoekers is het allerbelangrijkste.”

Gelijkvloers

Naast individuele begeleiding en ondersteuning is het MS-huis ook een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ontmoetingen met bezoekers die hetzelfde meemaken, die dezelfde problemen kennen en met dezelfde vervelende zaken te maken krijgen. Voordien was het gevestigd in een bijgebouw van AZ Delta in de Rijselstraat. Sinds midden november 2017 is alles verhuisd naar het lokaal dienstencentrum Allegro. Op het gelijkvloers zijn ze heel wat bereikbaarder voor zieken en mensen op zoek naar informatie.

We zijn er verder van overtuigd dat we door deze samenwerking met het OCMW Menen nog meer vrijwilligers gaan aantrekken, een beroep zullen kunnen doen op andere professionelen en betere parkeermogelijkheden krijgen. Daarenboven zijn we nu optimaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers”, somt Marleen de voordelen op.

Naast informatie verschaffen over multiple sclerose brengt het MS-huis Menen mensen samen zodat ze onder meer hun ervaringen kunnen uitwisselen. Regelmatig organiseren ze activiteiten. “We nodigen onze mensen uit op een verwennamiddag, een kookmoment of er komt een spreker. Onze nieuwe locatie biedt ook op dit vlak heel wat extra mogelijkheden“, besluit Marleen tevreden.

(Stefaan Lernout)

Info: Marleen heeft zitdag in het ldc Allegro, Volkslaan 302 in Menen, elke maandag van 13.30 uur tot 15.30 uur of na afspraak op 0493 19 89 31 of via marleen.deruytere@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier