Monument voor 100 jaar drama van Nieuwenhove

Schepenen Pietro Iacopucci en Maria Polfliet, schooldirecteurs Jo Bultheel en Patrick Debel op de plaats waar de obus een eeuw geleden ontplofte. (Foto DJW)
Redactie KW

Het stadsbestuur en de lokale vrije basisschool herdenken op dinsdag 27 maart de zestien dodelijke slachtoffers van een ontplofte blindganger (een obus) in de wijk Nieuwenhove precies honderd jaar geleden. Burgemeester Kurt Vanryckeghem zal er nabij de brug over de Gaverbeek – plek waar het drama gebeurde – een monument onthullen.

In een schanskorf zullen leerlingen van het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar zestien witte keien leggen. Die staan symbool voor de zestien verongelukte oorlogsslachtoffers die nog allemaal hun begraafplaats en dito kruisjes hebben op het kerkhof.

“Iedereen die de herdenking wil bijwonen, komt op dinsdag 27 maart tegen 15.30 uur naar de Platanendreef 17 waar de vrije basisschool is gevestigd”, aldus schepen Maria Polfliet, die zelf in Nieuwenhove woont. “Daar verzamelen wij en wandelen samen met de leerlingen naar de brug over de Gaverbeek, precies de plaats waar de ontploffing plaatsvond. Daar staat al jaren een infobord met het triestig verhaal van het drama. Nu komt er het herdenkingsmonument erbij. Zestien kinderen deponeren elk een grote witte kei in een korf. Die moeten bezoekers, wandelaars, fietsers en iedereen die de brug passeert herinneren aan de slachtoffers.”

Om 18.30 uur is er dan nog een speciale misviering in de Sint-Margarethakerk van Nieuwenhove. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier