Mogelijkheden kids-ID blijven onderbenut

01/07/16 om 06:16 - Bijgewerkt om 06:16

Het waarschuwingssysteem 'Hallo Ouders' dat voorzien is, blijkt amper gebruikt. Al is de applicatie ook weinig effectief. Dat besluit CD&V-Kamerlid Leen Dierick uit informatie die ze opvroeg bij bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld).

Mogelijkheden kids-ID blijven onderbenut

De kids-id heeft volgens Kamerlid Leen Dierick veel meer mogelijkheden dan die die op vandaag in gebruik zijn. © BELGAIMAGE

'Hallo Ouders' maakt dat ouders gewaarschuwd kunnen worden wanneer kinderen verloren gelopen zijn, verduidelijkt Dierick. Wie het kind zonder ouders aantreft, kan een telefoonnummer bellen dat automatisch doorschakelt naar vooraf ingegeven nummers.

De optie blijkt echter slechts geactiveerd op vijf procent van de bijna 1 miljoen kids-ID's die vorig jaar in omloop waren, besluit Dierick uit cijfers van De Croo. Gemiddeld negen keer per maand kwam het tot een aangifte, maar nooit was het nodig dat een oproep werd doorgeschakeld naar Child Focus.

Dierick erkent de "nobele doelstelling" van de applicatie. "De app is echter totaal niet gekend bij ouders, vandaar zo weinig activaties", besluit ze. Bovendien hebben kinderen jonger dan 12 hun kids-ID zelden of nooit zelf bij. Die zit meestal bij de ouders. "Dit is dus niet het juiste middel om het doel te bereiken", besluit de christendemocrate, die De Croo oproept om dit systeem opnieuw te bekijken zodat het gebruiksvriendelijker wordt.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!