Mogelijk geen religieuze functie meer voor kerk uit Eigen Kweek

Redactie KW

De gemeente Heuvelland werkt aan de toekomstvisie voor de parochiekerken op hun gemeentelijk grondgebied.

Het is de bedoeling om te onderzoeken welke kerken van Heuvelland herbestemd kunnen worden of een nevenbestemming kunnen krijgen. Het schepencollege heeft voor de kerk van Wijtschate ook een herbestemming bekeken. “Alle kerken zijn nu al open voor nevenbestemming en dit kan uitgebreid worden. Bij alle kerken wordt de optie van herbestemming open gehouden, maar Wijtschate wordt expliciet genoemd omdat daar geen kerkhof naast is”, legt schepen Wieland De Meyer uit.

Cinemazaal voor de bloopers uit Eigen Kweek

Indien de uiteindelijke beslissing valt om de kerk van Wijtschate alleen een herbestemming te geven dan vallen daar alle religieuze activiteiten weg. Noch de VZW parochie Wijtschate, noch de Kerkraad Wijtschate is vragende partij voor herbestemming van de kerk in Wijtschate. “De Sint-Medardusparochie is een actieve geloofsgemeenschap met tal van eigentijdse vieringen door onder meer het gebruik van multimedia”, zegt diaken Luc Vandevyver. “In de kerk is er verder achteraan de mogelijkheid tot ontmoetingskansen voor een receptie. Wijtschate telt verder twee onderwijsnetten en de meeste kinderen doen in Wijtschate hun eerste communie en ontvangen het Heilig Vormsel. Verder woont een vierde van de Heuvellandse bevolking in Wijtschate.”

De kerk van Wijtschate, vorig jaar te zien in de tv-serie Eigen Kweek, wordt nu al gebruikt als verzamelplaats voor de deelnemers aan het arrangement ‘In de voetsporen van Frank Welvaert’. In de kerk worden de bloopers als de trailer van de reeks vertoond. Als heel het dossier afgerond is zal uiteindelijk de bisschop van Brugge beslissen wat er verder kan en mag in Heuvelland. “Iedereen weet nu al dat het onmogelijk is in Heuvelland – waar geen 8.000 mensen wonen en waar de gemeentelijke financiële kas niet goed is – dat er nog acht kerken blijven bestaan, want de tijden zijn veranderd”, besluit diaken Luc Vandevyver.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier