Moet Moorslede 1,2 miljoen euro subsidies voor zwembad terugbetalen?

Redactie KW

Het was de stad Poperinge die naar de Raad van State trok en zij hebben nu gelijk gekregen. Minister Philippe Muyters (N-VA) gaat op zoek naar een oplossing.

De Raad van State heeft in een arrest tien miljoen euro aan subsidies van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters nietig verklaard. In 2014 konden Vlaamse gemeenten een dossier indienen om subsidies te verwerven voor recreatieprojecten. De stad Brugge kreeg subsidies toegekend voor de Sport- en Beweeghal, net als Zwevegem voor het avonturenpark. Het grootste budget voor een West-Vlaamse gemeente was echter voor Moorslede. De gemeente kreeg 1,2 miljoen euro subsidies voor de renovatie van zwembad De Amfoor. De stad Poperinge had ook een dossier ingediend voor hun zwembadproject, maar zij kregen geen subsidies. In de hoop om toch geld te krijgen, trok de stad naar de Raad van State. Dat heeft nu een arrest geveld en alle subsidies – goed voor tien miljoen euro – zijn nietig verklaard. Dat zou betekenen dat de gemeente Moorslede de 1,2 miljoen euro subsidies zou moeten terugbetalen. In Het Laatste Nieuws reageert burgemeester Ward Vergote alvast afwijzend. “Gegeven is gegeven en dat geld hebben we niet.”

“Nieuw besluit opmaken”

Vrijdagvoormiddag reageert minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) op zijn website op het arrest. “Bij de verdeling van de middelen hebben we destijds het voorstel van de beoordelingscommissie integraal gevolgd”, schrijft de minister. “In die commissie zaten onder meer de administratie Sport, de VVP, de bouwmeester… Zij hebben alle dossiers tegen het licht gehouden, gequoteerd en gemotiveerd in een ranking gezet. Die ranking zijn wij dan volledig gevolgd in het subsidiebesluit. Kort gezegd komt het erop neer dat de Raad van State van mening is dat die motivering ook onderdeel van het besluit had moeten zijn. De Raad van State bekijkt enkel de procedurele en juridisch-technische aspecten van het besluit. Dat is ook haar rol. Wij bekijken nu samen met onze juristen op welke manier we snel een mouw kunnen passen aan de kritiek van de Raad van State, eventueel door een nieuw besluit op te maken waarin die motivering wel opgenomen is. Het blijft alleszins mijn bedoeling om de steun van Vlaanderen voor sportinfrastructuur intact te houden.”

Voor Moorslede gaat het over een subsidiebedrag van 1.168.327 euro, voor Zwevegem 57.979 euro en voor Brugge 357.900 euro.

(JL – foto a-JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier