Moeder van doodgepeste Lars gaat lezingen organiseren

Redactie KW

Ramona Ruckebusch, de mama van Lars Declercq, de jongen van 13 uit Vlamertinge die moegepest uit het leven stapte, gaat lezingen organiseren om de strijd tegen pesten in de aandacht te houden.

Op 18 februari 2015 stierf Lars, nadat hij enkele dagen voordien een zelfmoordpoging had ondernomen nadat hij gepest werd. “Na het overlijden kreeg ik via privéberichten op de sociale media enorm veel verhalen te horen van kinderen en volwassenen die gepest werden op school of op het werk”, herinnert Ramona zich. “Tegen kinderen kon ik maar één antwoord zeggen: hoe moeilijk het ook is, praat erover met je ouders. Sommige verhalen raakten me te erg dat ik gewoon moest afhaken, hoe graag ik ook wilde luisteren naar die mensen.”

Ze kwam ook in contact met Ellen Somers. Zij was zelf jarenlang slachtoffer van pesterijen op het werk. Via voordrachten, lezingen en interactieve spellen op school probeert ook zij dit item ‘hot’ te houden. “Samen met Lars’ meter Fanny Boone besloot ik om voordrachten te organiseren in Poperinge en Ieper”, vervolgt Ramona.

“Afwachten hoe ik het emotioneel zal verwerken”

Ramona Ruckebusch, Dimitri Declercq en dochtertje Linde. Het verdriet om Lars blijft nog altijd immens, maar Ramona wil niet dat de strijd tegen pesten verloren gaat.
Ramona Ruckebusch, Dimitri Declercq en dochtertje Linde. Het verdriet om Lars blijft nog altijd immens, maar Ramona wil niet dat de strijd tegen pesten verloren gaat.© dvdb

Ellen Somers zal vertellen over diverse vormen van pesten, over hoe een pester het fenomeen ziet en hoe je positief kunt omgaan met pesten. Zij probeert iedereen te helpen via tips. “Misschien hadden sommige mensen verwacht dat ik ook mijn verhaal zou doen, maar buiten het welkomstwoord zal ik meeluisteren naar het verhaal van Ellen. Ik moet afwachten hoe ik alles emotioneel zal verwerken”, verduidelijkt Ramona nog.

De eerste voorstelling vindt plaats op maandag 22 juni om 19.30 uur in zaal De Ghybe in de Sint-Annastraat in Poperinge. Inschrijven via moniakemonia@hotmail.com

(DT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier