Mobiel Lokaal Dienstencentrum wint Matexi Award

V.l.n.r. herken je Filip Vits, schepen Kaat Olivier, Delphine Derammelaere, Sarah Barbe en CEO van Matexi Gaëtan Hannecart. (Foto DRD) © Thomas Geuens
Redactie KW

Het Mobiel Lokaal Dienstencentrum is in de categorie ‘Projecten van lokale besturen’ laureaat geworden van de Matexi Award. Buurtontwikkelaar Matexi wil met die award succesvolle initiatieven op wijk- of buurtniveau in de kijker zetten.

“Er waren 125 deelnemers, verdeeld over twee categorieën: particuliere initiatieven en initiatieven door lokale besturen”, blikt OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Kaat Olivier terug. “Het Mobiel Lokaal Dienstencentrum van Deerlijk moest in zijn categorie de concurrentie aangaan met projecten uit Gent, Namen, Dison en Koksijde. We zijn heel blij met de onderscheiding en de cheque van 1.500 euro.”

“Door een gevarieerd programma worden diverse gezinnen en leeftijdsgroepen bereikt”

Verschillende wijken

“Zes keer per maand bezoekt het Mobiel Lokaal Dienstencentrum in Deerlijk vijf verschillende wijken: centrum, Belgiek, Molenhoek, Statiewijk en Sint-Lodewijk. De dag is gevuld met workshops, voordracht, beweging, een warme maaltijd. Dit alles onder regie van de sociale dienst van het OCMW in hechte samenwerking met cultuur-, jeugd- en sportdiensten. Ook de plaatselijke verenigingen werken graag mee”, legt Kaat Olivier uit.

“De organisatie van activiteiten gebeurt laagdrempelig en in samenwerking met lokale verenigingen en diensten met de noden van lokale inwoners en gebruikers als vertrekpunt. Door een gevarieerd programma en verschillende diensten aan te bieden, worden diverse leeftijdsgroepen en gezinnen bereikt. Vrijwilligers vormen een essentiële rol in de uitbouw en ondersteuning van het Mobiel Lokaal Dienstencentrum. Zij vormen de onmisbare schakel in buurten en tussen mensen.”

Uitbreiding

Het Mobiel Lokaal Dienstencentrum Deerlijk voorziet uitbreiding naar andere wijken. De jury (h)erkent een aanpak met sterke kenmerken. Het gaat over actief opzoeken van mensen in hun eigen woonomgeving en vooral samen dingen doen. De doelgroepen sturen mee en worden zo mede-eigenaars van dit aanbod, luidde het juryoordeel. (DRD)

Info: Mobiel Lokaal Dienstencentrum, Sociaal Huis Deerlijk, Vercruysse de Solartstraat, Deerlijk, 056 73 63 30.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier