Mix-de-Maks brengt mensen van overal ter wereld samen in Wevelgem

Mix-de-Maks wordt een mix van culturen, sporten, spellen, dansen en eten. De organisatoren die hier genieten van de Capoeira, een braziliaanse gevechtsdans, beloven dat het de maks wordt. © SLW
Stefaan Lernout

Het sportcomplex in de Menenstraat vormt op zondag 6 mei het decor voor een uniek evenement. 11.11.11. Wevelgem organiseert er samen met personen uit diverse culturen een sport- en spelnamiddag. “Met Mix-de-Maks brengen we in eerste instantie mensen samen”, zegt Jos Deleu van 11.11.11. “Met spel als bindmiddel maken we duidelijk dat we veel meer op elkaar lijken dan je eerst zou denken.”

De inbreng van de verschillende nationaliteiten is een belangrijke factor bij Mix-de-maks. “De aanzet werd vorig jaar gegeven”, legt Jos Deleu uit. “In 2017 vroeg 11.11.11 om campagne te voeren voor een humaan migratiebeleid. In Wevelgem vonden we dat een prima idee, maar besloten om niet halsoverkop iets te organiseren. Daarom hebben we onze actie uitgesteld en zijn we in eerste instantie op zoek gegaan naar migranten die zich wilden inzetten voor dit project.”

“Die vonden we vooral via het OCMW en na een thuisbezoek toonden velen zich bereid om mee te werken. Na verloop van tijd brachten sommigen zelfs hun vrienden mee. Het tot stand komen van deze dag is uiteindelijk een prachtig parcours geweest. Sinds juni werken we samen aan dit project, je leert de mensen beter kennen en waarderen.”

Kangoeroekoers

Mix-de-Maks is het product van een lange voorbereiding. Er valt dan ook heel wat te beleven. Voetbal is een wereldsport, die mocht dan ook niet ontbreken. Wie wordt mix-de-maks wereldkampioen minivoetbal? Twaalf teams van diverse wereldculturen nemen het tegen elkaar op. Een team bestaat uit minimum vijf en maximum acht personen. Inschrijven kan nog tot 28 april via mixdemax@gmail.com. De bekers zijn van de hand van Koen Vermander van het Krea Collectief, die ondanks zijn mentale beperking prachtige trofeeën maakte. Verder is er dans, crolf, ropeskipping, zango, touwtrekken en zaklopen.

“Al deze mensen met een diverse achtergrond hebben hetzelfde doel” – Abdul Salam Barry, uit Sierra Leone

Iedere cultuur heeft ook zijn eigen spel, dat kunnen de bezoekers ontdekken op de spellenmarkt en zo onder meer Ngola, Backgammon, Poker, Kangoeroekoers, Zango of Tangram uitproberen. Vanzelfsprekend wordt er gemusiceerd en gedanst. Met dansgroepen uit Oezbekistan, Armenië, Indonesië en Guinee. Of djembé uit Nigeria.

Exotische figuren

De organisatie steunt op de deelname en inzet van velen, onder hen heel wat exotische figuren. Pappy Kutu uit Congo woont sinds 2015 in Wevelgem. Hij is een actief lid bij Communauté Debout uit Anderlecht, een organisatie die ‘democratie door diversiteit’ promoot. Vandaar dat hij niet heeft geaarzeld toen hij van dit initiatief hoorde.

Mix-de-Maks brengt meerdere culturen, meerdere nationaliteiten samen en dat spreekt me geweldig aan. Het is door dergelijke multiculturele evenementen dat de Vlamingen en de Wevelgemnaars in het bijzonder ons kunnen leren kennen maar ook wij met hen kunnen kennis maken.”

Net zoals bij Pappy is het de eerste keer dat Abdul Salam Barry uit Sierra Leone aan een multiculturele activiteit deelneemt. “En toch woon ik al vele jaren in Wevelgem”, zegt Barry in het Nederlands. “Het is gewoon fijn om dit te organiseren, er zijn de voorbereidende vergaderingen en straks gaan we flyeren. Al deze mensen met een diverse achtergrond hebben hetzelfde doel.”

“Het is niet eenvoudig om anderen te ontmoeten, dit is een unieke gelegenheid” – Dorothée, uit Congo

Ismael komt oorspronkelijk uit Iran maar woont al 15 jaar in de regio, hij werkt als zaalwachter bij de sportdienst en was zoveel jaren geleden al actief bij ‘Kleur in het park’, toen ook al georganiseerd door 11-11-11. Hij neemt de organisatie van het minivoetbaltornooi op zich. Dorothée is Congolese en woont acht jaar in Vlaanderen. “Het is niet eenvoudig om andere inwoners te ontmoeten, dit is een unieke gelegenheid. Zowel voor ons, die hier nog niet zo lang wonen en vanuit een andere cultuur komen, als voor de mensen die hier al vele generaties wonen om wat tijd met elkaar te besteden. Tijdens Mix de Maks zal ik de kinderen schminken”. Dorothée toont het schminkboekje met de tekeningen die de kinderen kunnen kiezen. Geen prinses of tijger, maar wel de nationale kleuren van verschillende landen zoals onder meer België en Congo. Een fantastisch idee. “De kinderen mogen niet hun eigen vlag kiezen”, voegt ze er nog aan toe.

Omgekeerde wereld

Andrew komt uit Nigeria en woont al acht jaar in Gullegem. Hij weet wat het is om als vreemdeling in een ver land je plaats te zoeken, hij helpt nieuwelingen waar het kan. Ondertussen heeft hij wel een kennissenkring opgebouwd, met zijn vrienden verzorgt hij de Djembe sessies. En hij fungeert ook als scheidsrechter bij de minivoetbalwedstrijden.

Minder exotisch maar daarom niet minder trots op haar afkomst is de Blankenbergse Frieda Fleurbaey. Ze werkt al twintig jaar als vrijwilliger in het Meense Rode Kruiscentrum, waar ze werkt rond alfabetisering. Iedere maandag geeft ze er les aan de bewoners. “Het mooie verhaal is dat Ismael, die ik gedurende jaren begeleid heb, mij nu uitgenodigd heeft naar hier! Naar Mix-de-Maks. De omgekeerde wereld, ja toch?!”

Stuk voor stuk geloven Pappy, Abdul, Ismael, Dorothée, Andrew en Frieda samen met de initiatiefnemers van 11-11-11 dat het samenleven van verschillende culturen een verrijking is voor de Wevelgemse gemeenschap. Gewoon even langs komen op 6 mei tussen 13 en 19 uur, al is het maar om te proeven van het multicultureel dessertbuffet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier