Mivalti rockt op vierde editie van muziekfestival Peure Rock in Tielt

Op de terreinen van Mivalti werd alles in gereedheid gebracht voor de vierde editie van Peure Rock. © Foto RDV
Redactie KW

Op zaterdag 28 april opent Mivalti opnieuw de deuren voor de vierde editie van Peure Rock. Het inclusieve muziekfestival brengt enkele leuke groepen en rekent op zowat 600 aanwezigen. Wat het festival echt gezellig maakt, is de spontane interactie tussen de cliënten van het begeleidingscentrum voor mensen met een beperking en de reguliere muziekliefhebber.

Verantwoordelijke vrije tijd Ronald Kesteloot, een aantal begeleiders en vrijwilligers zijn druk bezig in en rond de Christian Vande Vyverezaal, achteraan de terreinen van Mivalti. “De vrijwilligers hebben deze week nog de handen vol. Logistiek en organisatorisch komt een en ander kijken bij Peure Rock”, weet Ronald Kesteloot. “Inclusie en rockmuziek, dat was de insteek destijds, een eenmalig festival naar aanleiding van het 35-jarige bestaan van Mivalti. Voor die eerste editie konden we in het Slotklooster terecht, een unieke en heel toffe locatie. Maar eenmalig, dat is dus niet gelukt. Daarvoor bleek het enthousiasme gewoon veel te groot.

Plaats van ontmoeting

De tweede editie zou ook in het Slotklooster plaatsvinden, maar regen en slecht weer dwongen Mivalti uit te wijken naar… Mivalti. “Achteraf bleek dat geen slechte zaak. Veel bezoekers van Peure Rock zijn verrast door de mogelijkheden die we hier – weg van de straatkant – hebben. Qua akoestiek, uitbreidingen, opbouw van de bar en andere praktische zaken kunnen we hier meer dan uit de voeten. Met dank aan de inzet van vrijwilligers, begeleiders en cliënten, die allemaal hun steentje bijdragen.”

“Wij treden via Peure Rock naar buiten en andere mensen vinden de weg naar binnen” – Regine Moreel, directeur Mivalti

Ondertussen is Peure Rock een vaste waarde in het Tieltse festivalgebeuren. Eentje met een apart publiek, maar een duidelijke identiteit. “Er is een wisselwerking ontstaan”, legt directeur Regine Moreel uit. “Mivalti treedt via Peure Rock naar buiten, terwijl externe mensen via het festival de weg naar binnen vinden. Dat creëert ontmoeting. Het is een aangename vaststelling dat we daarin slagen en er ontstaat telkens een leuke dynamiek, waarbij zowel cliënten als bezoekers verrast worden.”

Een streep goede rock-‘n-roll

“Het resultaat is zowat het enige inclusieve festival op de kalender dat echt bezoekers lokt die verder weinig of niks met Mivalti of een andere instelling te maken hebben. Zij komen gewoon voor de muziek. Iedereen is welkom en komt ook effectief. Dat maakt het speciaal.”

“Het is bovendien zo dat we terugkerende bezoekers zien”, zegt Ronald. “Van bij de start was duidelijk dat rockmuziek onze voorkeur geniet. Binnen Mivalti zijn schlagers natuurlijk populair, maar ons publiek wordt jonger. De jeugd weet een streep goede rock-‘n-roll wel te waarderen, dus dat kenmerkt opnieuw de affiche. Met Maïski Mollie hebben we een Tieltse topact met een hoog rock-‘n-rollgehalte en nadien komt Guy Swinnen, die overigens peter is van ‘Te Gek!?’, ongetwijfeld de pannen van het dak spelen.” The Lighthouse, The Heavenly Kings en Daddy Was Wrong vervolledigen de line-up.

“Dat we – in de breedst mogelijke betekenis – een inclusief festival willen zijn, blijft ook een constante”, gaat Ronald verder. “Het publiek is een mix van mensen met en zonder beperking. Menu’s en drankkaarten zijn gevisualiseerd zodat iedereen er een weg in vindt en voor veel van onze cliënten is dit echt een datum om naar uit te kijken.”

Praktisch

Kaarten kosten in voorverkoop 12 euro. Aan de deur betaal je zaterdag 15 euro. Mensen met een beperking (en hun begeleiders) mogen voor 8 euro het terrein op. De Christian Vande Vyverezaal ligt achter Staalhandel Rosseel (Gruuthusestraat 8) en is ook makkelijkst te voet via die weg te bereiken. Peure Rock opent de deuren om 15.30 uur en Daddy Was Wrong speelt de eerste akkoorden vanaf 16 uur.

(RDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier