Misviering met pastoor Luk Brutin moet uitwijken

© Foto Nele
Redactie KW

Het ontslag van pastoor Luk Brutin is zeker nog niet vergeten bij de gelovigen. De kankerpatiënten willen dolgraag een eucharistieviering in de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezelemet vooraan pastoor Luk Brutin, maar bisschop Lode Aerts gaf een negatief antwoord en dus moet er uitgeweken worden naar zaal De Biekorf in Ardooie.

Op maandag 21 augustus 2017 werd pastoor Luk Brutin verwijderd uit zijn eigen parochie door bisschop Lode Aerts. “In het decreet staat dat pastoor Luk Brutin geen viering meer mag voorgaan in de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele, vandaar het negatieve antwoord van de bisschop”, aldus Inge Cordemans, communicatieverantwoordelijke van het bisdom Brugge. “Op zaterdag 27 januari vindt daar om 17 uur wel een viering voor alle zieken plaats ter ere van het feest van patroonheilige Sint-Aldegondis en die wordt voorgegaan door administrator Frans Verhaeghen.”

Het bisdom vindt dat een weloverwogen beslissing, maar al vlug bleek dat de reacties daarover verdeeld waren. De kankerpatiënten kwamen op geregelde basis samen in de Sint-Aldegondiskerk bij hun patrones tegen kanker. Een kankerpatiënte mist het samenzijn enorm en een van de wensen voor dit nieuwe jaar is om een eucharistieviering met pastoor Luk Brutin in hun vroegere kerk te laten plaatsvinden. De bisschop heeft daar dus geen oren naar.

Rondgang

De werkgroep rond pastoor Luk Brutin biedt wel een alternatief aan. Op zondag 21 januari vindt er een viering plaats in zaal De Biekorf in Ardooie, mét pastoor Luk. “Men komt om 10 uur samen bij de Sint-Aldegondiskerk”, verduidelijkt Kristo van Holsbeeck van de werkgroep. “Aangezien de mis daar niet plaatsvindt, gaan we vreedzaam een rondgang houden rondom de kerk in de hoop dat Aldegondis onze wensen verhoort. Om 11 uur hebben we dan in De Biekorf, Biekorfstraat 5, in Ardooie een gebedsviering en ziekenzalving voorzien met pastoor Luk in ons midden. Er zullen ook gewijde kaarsen te verkrijgen zijn.”

Daarop volgt een samenzijn met een babbeltje, soep en andere dranken. “Wij laten onze pastoor niet los”, zegt Kristo van Holsbeeck. “Vandaar onze warme oproep om op zondag 21 januari aanwezig te zijn en mee aan de kar te komen trekken. Zowel zieke als gezonde mensen zijn welkom want de aanwezigheid van gezonden is een grote steun voor de kankerpatiënten.”

Aangrijpend verhaal

Een van de kankerpatiënten schreef een indrukwekkende brief naar bisschop Lode Aerts. Die persoon wil echter liever anoniem blijven. De verkorte inhoud van de brief geven we wel mee. “Zo’n zeven jaar geleden werd bij mij een ernstige vorm van prostaatkanker vastgesteld. Een jaar na mijn zwaar en lastig genezingsproces overleed mijn echtgenote aan een ernstige kanker ontstaan aan de pancreas. Vijf jaar lang zijn we samen door een zware beproeving gegaan.”

“Binnen onze Sint-Pietersparochie kregen wij geen steun. Toch zochten wij als koppel steun en in december 2011 kwam ik voor het eerst in contact met de gemeenschap van Sint-Aldegondis. Daar vonden we kracht, hadden contact met lotgenoten en werden bemoedigd door pastoor Luk Brutin. Een langer gesprek, een extra gebed, niks was hem te veel. Zelf na het overlijden van mijn vrouw bleef Luk contact houden. Het allerlaatste sacrament werd door hem toegediend en ook de uitvaart vond er plaats.”

“Echter na het overlijden bleef het merkwaardig stil vanuit onze eigen parochie. Ik voelde mij verwaarloosd en genegeerd. Ik besloot begin dit jaar een persoonlijke brief te schrijven naar de bisschop. Ik wilde antwoorden op een paar vragen zoals waarom is een open dialoog met pastoor Luk en het bisdom niet mogelijk? De kerk in Zwevezele loopt nu leeg, vinden jullie dat normaal? De kankerpatiënten zijn hun vertrouwenspersoon kwijt.”

“Als laatste vroeg ik, in naam van de kankerpatiënten, de toestemming om op zondag 21 januari een eucharistieviering in de Sint-Aldegondiskerk met pastoor Luk Brutin te laten plaatsvinden. Ik kreeg een brief terug met een kort en ongevoelig antwoord. Ik klopte aan bij de werkgroep rond de pastoor en zij zorgden voor een oplossing.”

Graag je aanwezigheid bevestigen en vermelden hoeveel gewijde kaarsen je wil. Er kan vervoer geregeld worden. Info: wijsteunenpastoorluk@outlook.com of via 0476 51 35 60.

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier