Missionaris Etienne Alliet uit Wijtschate overleden in El Salvador

Redactie KW

Hij werd geboren in Wijtschate op 12 juni 1933 en tot priester gewijd te Wijtschate op 7 juli 1957.

Op donderdagochtend 5 maart is in San Salvador (El Salvador) Etienne Alliet overleden. Etienne is de broer van priester Daniel Alliet die werkzaam is in de vierde wereld Brussel. Hij was verbonden met de missiekring van Wijtschate. Priester Etienne was Ereprelaat van de Paus. Op 10 januari 1964 stuurde de toenmalige bisschop van Brugge E.J. De Smedt hem als priester in zending naar El Salvador. Hij was daar leraar, pastoor-missionaris en deken. De Salvadoriaanse bisschop benoemde hem er tot bisschoppelijk vicaris en paus Johannes-Paulus de tweede verleende hem enkele jaren geleden de titel van Monseigneur omwille van zijn grote verdiensten tussen het zeer arme volk van San Salvador. Hij werkte in de tijd veel samen in met de plaatselijke bisschop, monseigneur Oscar Romero, die op 24 maart 1980 werd doodgeschoten aan het altaar tijdens de ochtendmis.

“Graf al klaar”

In 2007 vierde Etienne zijn gouden priesterjubileum in Wijtschate in aanwezigheid van eerste schepen van Heuvelland Willy Lepla, Vlaams minister president Yves Leterme, gouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne en een volle kerk familie en vrienden uit Wijtschate, Hollebeke en Torhout. Bij dat laatste bezoek vertrouwde hij aan diaken Luc Vandevyver toe dat het de laatste keer was dat hij naar België kwam en dat zijn graf in San Salvador am klaar was. “Regelmatig had ik als diaken met hem nog contact via e-mail, hij sprak graag over Wijtschate, Hollebeke, Torhout en San Salvador”, aldus Luc Vandevyver. “Hij was van Wijtschate doch hun ouderlijke boerderij in het Langwegelken Wijtschate was dicht bij Hollebeke, waar hij ook naar de lagere school was geweest en waar zijn ouders ook op het kerkhof begraven liggen.”

Hij wordt nu zaterdag in San Salvador begraven en zijn broer-priester Daniel uit Brussel zal er aanwezig zijn. Sedert 1964 verbleef Etienne Alliet als leraar, pastoor-missionaris en deken in San Salvador. Wijtschate zal een herdenkingsviering houden, wellicht op Paaszondag zijn. Dat zal vermoedelijk om 11 uur zijn, met het Wijtschaats koor Hoogland, dat hij ook zeer genegen was.

(EF/MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier