Mirom voert onderzoek naar vuilnisophaling in Wervik

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De afvalintercommunale Mirom Menen voert momenteel een onderzoek over praktijken tijdens de huis-aan-huisophaling in Wervik van de witte huisvuilzakken en paarse PMD-zakken door personeel van Eco-Lys Komen, dat behoort tot de Groep Dufour uit Doornik.

Volgens een inwoner van wijk De Molenmeersen worden die zakken in zijn straat allemaal in dezelfde ophaalwagen gegooid en samen geperst. Het ophalen moet echter apart gebeuren. De witte huisvuilzakken worden elke week opgehaald, de paarse PMD-zakken om de twee weken en dan wel op dezelfde dag als de ophaling van ook de witte exemplaren. “Het onderzoek is bezig”, aldus schepen van Leefmilieu Philippe Deleu (N-VA). Hij zetelt tevens in het directiecomité van Mirom Menen. “Dergelijke praktijken kunnen niet. De vrachtwagens zijn uitgerust met een track-and-tracesysteem, waardoor we perfect kunnen achterhalen of er slechts één vrachtwagen in de plaats van twee een buurt heeft aangedaan.”

Statistieken beïnvloed

“We verwachten serieuze inspanningen van de bevolking om goed gebruik te maken van de witte huisvuilzakken en paarse PMD-zakken en te recycleren en dan kan zoiets natuurlijk niet. Ik begrijp bovendien niet dat men dit doet in een woonwijk.” Vraag is uiteraard of deze werkwijze is opgelegd door de werkgever of onder collega’s wordt afgesproken, zodat ze een deel van hun ophaalronde kunnen overslaan en zo tijd winnen. Bovendien gaan dergelijke praktijken de statistieken beïnvloeden. Het is nu afwachten op de resultaten van het onderzoek.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier