Minneke is geboren

Redactie KW

Op zaterdagavond 2 mei om 20 uur is Minneke geboren. Deze reuzin, het frivole vlassersmeisje van Bissegem, staat ingeschreven in het bevolkingsregister. Ze werd ook onmiddellijk gedoopt.

De Bissegemse bevolking vierde op 2 mei het geboorte- en doopfeest van haar reuzin. Wout Maddens, schepen van reuzenstad Kortrijk en Marieke Benoit, reuzenkleermaaktster zijn meter en peter. De getuigen zijn Bertrand Coussens, Carlos Debucquoy, Freddy D’Hondt en Philippe Verschaete van de Bissegemse reuzengilde zijn getuigen. De grootste getuige was reus Rollo van Rollegem. Er brak een groot applaus uit als Minneke ‘uit haar deuregatje’, nl. het portaal van de kerk kwam.

Vrouwen

De vrouwelijke reuzin werd volledig door vrouwen gemaakt. Kunstenares Geneviève Hardy maakte het hoofd, mandenvlechtster Lieve Lieckens maakte de romp en drie Bissegemse vrouwen, nl. Marieke Benoit, Linda Robensyn en Katrien Hellebuyck maakten de kleren van vlas.

De naam van Minneke verwijst naar ‘minnen’ en het vlas staat samen met de Leie voor de groei en bloei van Bissegem. Het frivole vlassersmeisje is een knipoog naar de vlassersdochter. “Een vlashandelaar verkocht sneller zijn vlas als er een dochter aanwezig was”, legt Carlos Debucquoy uit.

Schepen An Vandersteene las uit het boek der geboorten de nieuwe akte voor, en Wout Maddens beloofde in te staan voor een goede opvoeding als peter. “Toen men mij vroeg om peter te worden zei ik van ja maar peisde ik van neen”, lacht hij. Hij verwijst daarin naar een zinnetje in het liedje ‘en m’èn ne kjè naar Bissegem gewist’.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier