Minister Weyts vraagt burgemeesters vuurwerk op één plaats te centraliseren

Zelf is Weyts eerder een 'koele minnaar' van vuurwerk. © BELGA
Redactie KW

In de aanloop naar oudejaarsavond vraagt Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts aandacht voor de schadelijke gevolgen die vuurwerk kan hebben voor dieren.

In een brief aan de Vlaamse burgemeesters suggereert Weyts hen om het vuurwerk te beperken tot één locatie in de gemeente. Weyts wijst op de impact van vuurwerk op honden en andere dieren. De knallen klinken oorverdovend voor hen en de lichtflitsen doen hen schrikken. “Elk jaar sterven er dieren aan de gevolgen van het vuurwerk”, zo schrijft de N-VA-minister.

Weyts erkent dat het volledig bannen van vuurwerk “ongetwijfeld niet overal realistisch” is. Maar “wat wel overal kan is het vuurwerk centraliseren op één plek in uw gemeente of stad. Zo kunnen we vermijden dat dieren onnodig gestoord en angstig gemaakt worden door vuurwerk dat her en der vliegt”, meent de minister.

Tips en tricks

Daarnaast geeft Weyts een aantal concrete tips aan de eigenaars van dieren. Ze kunnen hun huisdier best ruim voor middernacht uitlaten, verlichting in huis aanlaten, ervoor zorgen dat het dier geen toegang heeft tot buitendeuren en het mogelijkheden geven om zich te verstoppen.

“Als dierenliefhebber” is Weyts “een koele minnaar van vuurwerk”. “Iedereen die vuurwerk afsteekt, moet zich toch eens afvragen of die enkele knallen nu echt belangrijker zijn dan het mogelijk verknallen van dierenlevens”, stelt de minister in een mededeling.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier