Minister Tommelein wil zonnepanelen leggen om Turteltaks naar beneden te krijgen

Redactie KW

Kersvers Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, wil dat de overheid, bedrijven en gezinnen meer zonnepanelen leggen.

Dan zou de energieheffing of Turteltaks naar beneden kunnen, vermits de panelen niet meer gesubsidieerd worden. Volgens de Open VLD’er is dat een goede investering. Zonnepanelen geven immers een rendement van enkele procenten, terwijl het spaarboekje momenteel bijna niets opbrengt en lenen vandaag goedkoop is. De minister lanceerde zijn voorstel vrijdag in Het Laatste Nieuws en bij De Ochtend op Radio 1.

Het inzetten op zonnepanelen en ook windmolens is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen, nu de Vlaamse regering een streep getrokken heeft door de biomassacentrale BEE in Gent. Doordat de zonnepanelen niet langer gesubsidieerd worden (omdat ze rendabel geworden zijn) zou de Vlaamse energieheffing of Turteltaks ook kunnen dalen, stelt Tommelein nog.

“Stoppen met zwartepieten en overdrijven”

Volgens de minister zijn er heel veel plekken waar nog zonnepanelen kunnen gelegd worden. “Ik denk aan overheidsgebouwen en bedrijfsdaken, maar ook aan woningen van particulieren.”

Bart Tommelein wijst er nog op dat door de oversubsidiëring het draagvlak voor hernieuwbare energie onderuitgeslagen is. “Het draagvlak herstellen kan alleen maar als de politiek stopt met zwartepieten, overdrijven en naar het verleden wijzen. Ik wil naar de toekomst kijken. Ik hoop dat socialisten en groenen dat ook doen”, luidt het.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier