Minister Jambon zet 250 tot 290 agenten in om ontstaan tentenkampen te voorkomen

Redactie KW

“Omdat we willen verhinderen, onder andere met het oog op het komende toeristische seizoen, dat er tentenkampen ontstaan aan onze kant van de grens, zijn we gestart met het inzetten op dagbasis van 250 à 290 agenten van de geïntegreerde politie.” Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dinsdag op een persconferentie meegedeeld naar aanleiding van de dreigende ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais.

“Ik heb net een afwijking van het Schengenverdrag gemeld aan de Europese Commissie“, meldde Jambon (N-VA). Het gaat om een afwijking voor drie maanden, die eventueel nog eens verlengd kan worden voor drie maanden.

“Gisteren hebben we al een groep van 32 vluchtelingen in Adinkerke aangetroffen aan onze kant van de grens“, vervolgde de minister. De politie heeft de opdracht de vluchtelingen naar een afhandelingscentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) te brengen. Er worden daar vingerafdrukken van hen genomen en ze worden vervolgens naar de grens gebracht met het bevel om het land te verlaten.

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen die zich in en rond Calais ophouden zijn volgens Jambon ‘transitmigranten’. “Het is hun bedoeling om naar Groot-Brittannië over te steken”, zei Jambon. Het zijn deze transitmigranten die geweerd worden van ons grondgebied. “Als er toch mensen zouden tussen zitten die asiel willen aanvragen in ons land, dan zullen ze naar Brussel gebracht worden om daar hun aanvraag te doen“, aldus de minister op de persconferentie.

We zien een fenomeen dat ons zorgen baart

Ook West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) was bij de persconferentie aanwezig. “We hebben overleg gehad om deze maatregelen te nemen, want we willen niet de uitspraak van de Franse rechter over het ontruimen van de zogeheten ‘jungle’ in Calais afwachten. We nemen de maatregelen in de verwachting dat die uitspraak morgen of overmorgen zal volgen, maar we willen anticiperen, omdat er nu al bewegingen richting België worden waargenomen.”

“Voor alle duidelijkheid, we sluiten niet onze grenzen“, zei minister Jambon. “Maar we zien een fenomeen dat ons zorgen baart, en omwille van de ordehandhaving nemen we de maatregelen om te verhinderen dat er tentenkampen zoals in Calais ontstaan in ons land.” Volgens gouverneur De Caluwé wordt er ook een detachement van de geïntegreerde politie (een combinatie van lokale en federale politie) ingezet om de haveninstallaties van Zeebrugge te bewaken.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier