Minister Jambon en staatssecretaris Francken bezoeken grenspost in Adinkerke-De Panne

Redactie KW

Onder massale persbelangstelling stapten minister Jambon en staatssecretaris Francken woensdagmorgen af aan de grenspost ‘Perroquet’ in Adinkerke-De Panne.

Op 23 februari startten de lokale en federale politie met de grenscontroles aan de Westkust. Bijna 300 manschappen zijn daarvoor ingezet. Daarmee werd gereageerd op de nakende ontruiming van de tentenkampen in Duinkerke en Calais, maar ook op de toestroom van transitmigranten in Zeebrugge.

De eerste weken werden honderden illegalen aangehouden, maar dat aantal zakte de jongste dagen, al is er wel sprake van een opflakkering door de ontruiming in het Franse Groot-Sinten. “We kunnen zeggen dat het doel bereikt is. We wilden vermijden dat er ook aan de Vlaamse kust tentenkampen zouden opduiken, dat is niet gebeurd. Bovendien hebben we heel wat mensensmokkelaars kunnen oppakken”, aldus Jambon.

De minister bekijkt ook of de grenscontroles nog moeten aangehouden worden, want de termijn loopt op 23 maart af. “Net daarom wou ik de situatie op het terrein zien. We bekijken dagelijks hoeveel mensen we moeten inzetten voor deze statische controles”, aldus Jambon die ook nadenkt over mobiele controles. Jambon en Francken kregen een rondleiding in de mobiele afhandeldienst waar illegalen die in het hinterland worden opgepakt geregistreerd worden.

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé heeft Jambon al gevraagd om de controles aan te houden. De vraag is opnieuw aan Europa gesteld. “Op dit moment is alles beheersbaar, maar we moeten attent blijven. Zo werd recent een kampje van een twintigtal illegalen aangetroffen in de duinen, net aan Belgische zijde van de grens. We zien trouwens ook dat de controles de veiligheid aan de Westkust verhogen. Alle criminaliteitscijfers, van diefstallen tot inbraken zijn ineen gezakt”, ziet de gouverneur.

(JT/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier