Minister Geens wil Vredegerecht van Nieuwpoort sluiten

Redactie KW

Justitieminister Koen Geens bevestigt dat 40 van de 229 zetels van het Vredegerecht worden afgeschaft. Een van die zetels die op het lijstje van de minister prijkt, is het Vredegerecht van Nieuwpoort.

Het vredegerecht van Nieuwpoort zetelt in de praktijk al een tijd in Veurne omdat het gebouw aan restauratie toe is. Voor de andere gerechtelijke diensten in Veurne ziet de toekomst een somber uit. Een negatief inspectieverslag van de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW) West-Vlaanderen is nefast voor de positie van het Veurnse gerecht.

TWW valt onder de FOD Werkgelegenheid. Het gerechtsgebouw in Veurne vertoont een achttal gebreken, waaronder het ontbreken van de controleverslagen van de elektrische hoog- en laagspanningsinstallaties, maar ook om inbreuken op de asbestwetgeving. Aan een plafond op de derde verdieping brokkelt asbest af, maar er is geen enkel beheersplan ter zake. Volgende week hebben enkele ‘vooraanstaande Veurnenaars’ volgens het dagblad een onderhoud met minister Geens over het mogelijke verdwijnen van de Veurnse rechtbank.

Restauratie?

Stafhouder aan de Veurnse Balie Johan Decadt kan nog niet veel reactie kwijt. Hij bevestigt dat volgende week het onderhoud met de minister plaatsvindt. Het verminderen van het aantal vredegerechten is voor hem geen verrassing.

In 2010 werd ooit al eens werk gemaakt van een restauratiedossier. Volgens waarnemend burgemeester Geert Vanden Broucke wil de stad, die eigenaar is van het gebouw, nu werk maken van een volledige restauratie. Wat er in de toekomst zal gebeuren met het gebouw is nog niet geweten.

(PB/HH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier