Minister Crevits ontvangt eerste vernieuwde Groene Boekje

© BELGA
Redactie KW

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft maandag, tijdens de Week van het Nederlands, het eerste exemplaar van het vernieuwde Groene Boekje in ontvangst genomen.

Hilde Crevits kreeg het eerste exemplaar van het gedrukte Groene Boekje uit handen van Geert Joris, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie. “Nederlands is een elegante maar moeilijk te spellen taal”, aldus de minister. “Het Groene Boekje is de schatbewaarder.”

De minister wees ook op de veranderende maatschappij, die zich uit in de taal. Zo zijn heel wat woorden opgenomen die te maken hebben met het domein computer en sociale media, zoals ‘hashtag’ of ‘wifiverbinding’. Daarnaast vermeldt de Woordenlijst ook woorden die specifiek zijn voor een taalgebied, zoals Suriname en delen van het Caraïbisch gebied waar het Nederlands een officiële taal is.

Minister Crevits ontvangt eerste vernieuwde Groene Boekje
© BELGA

Crevits bracht de commotie over de tussen-n in herinnering, bij de lancering van de vorige editie in 2005. Nu zijn de spellingregels echter niet veranderd. “Met deze nieuwe editie is gekozen voor duurzame pacificatie”, zei Crevits.

Veel minder trefwoorden

Het vernieuwde Groene Boekje telt minder trefwoorden dan de vorige editie, 52.000 tegen de eerdere 100.000. Het gaat nu om de 5.000 meest gebruikte woorden en de 47.000 woorden die het meest zijn opgezocht op de internetversie www.woordenlijst.org, aldus Geert Joris. De gedrukte versie telt 10.000 woorden die er de vorige keer niet in stonden, zoals ‘selfie’. Daarnaast staan onder meer ook de spellingregels in het naslagwerk en wordt meer informatie gegeven bij de trefwoorden.

“Er staan minder trefwoorden in het Groene Boekje, maar meer op de website, die vernieuwd is”, aldus nog Joris. Op woordenlijst.org staan nu 180.000 trefwoorden.

De obligate selfie mocht uiteraard niet ontbreken bij Hilde Crevits.
De obligate selfie mocht uiteraard niet ontbreken bij Hilde Crevits.© Twitter/Hilde Crevits

Crevits wees nog op het belang van een gedrukte versie van het Groene Boekje. “De online versie doet niets af aan de waarde van de papieren versie, die de 52.000 meest gebruikte woorden bevat”, aldus nog de minister.

Het Groene Boekje wordt uitgegeven door Van Dale.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier