Minibeleefboerderij De Stege zet in op ezeltherapie

Nathalie, Bert en de kinderen Sterre en Geike bij een van de ezeltjes die op de minibeleefboerderij De Stege voor therapeutische doeleinden worden ingezet. (Foto PNW)
Redactie KW

Sinds vorig jaar is er in de Wetstraat in Desselgem een minibeleefboerderij. De Stege is een project van psychiatrisch verpleegkundige Nathalie Sinnesael. Naast verjaardagsfeestjes en kinderkampen zet ze nu ook in op ezeltherapie, vanwege het rustgevende effect op kinderen.

“In 2017 startte ik met De Stege om verjaardagsfeestjes en beleefdagen te organiseren”, vertelt Nathalie. “De naam van mijn boerderij vond ik al snel, de Stege is een combinatie van de namen van mijn kinderen Sterre en Geike.” Tijdens de eerste activiteiten ontdekte Nathalie dat de ezels op de boerderij een kalmerend effect op kinderen hebben, wat haar deed nadenken om Nelle en Zulma (de ezels, red.) in de zorg in te zetten.

Emotioneel aanvoelen

Nathalie volgde een opleiding rond ezeltherapie in Maastricht en besloot om dit vanaf september aan het zorgaanbod toe te voegen. “Ezeltherapie is niet enkel interessant voor kinderen, maar ook mensen met autisme, psychiatrische problemen of een mentale beperking kunnen er wel bij varen”, zegt ze. “Het is namelijk bewezen dat ezels zeer emotioneel aanvoelend zijn, en hulp kunnen bieden bij het aanleren van sociale vaardigheden of het versterken van zelfvertrouwen.”

Er moet ook nog gewezen worden op het feit dat De Stege niet zomaar een kinderboerderij is. “Hier zetten we echt in op begeleiding naar de dieren toe. De kinderen worden niet losgelaten in de weide, want we gaan echt op een voorzichtige manier met de dieren om.”

Naast de belevingen met de dieren, worden nog andere activiteiten georganiseerd: groenten en fruit kweken, concentratietraining, creatieve bezigheden, koken en bakken,… Deze zomer organiseert Nathalie verschillende beleefdagen en kampen voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. “Mijn doel is om van De Stege een ontmoetingsplaats te maken voor alle leeftijden, met veel contact tussen mens en dier.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier