Mini-Miss-Belgium? “Ook kinderen zijn bezig met mooi zijn, schoonheidsideaal zit overal”

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Toen Darline Devos vorig jaar met het plan kwam opzetten om naast Miss Belgium ook een Mini-Miss-Belgium-verkiezing te organiseren, stonden heel wat experts op hun achterste poten. Ondertussen heeft ze die plannen opgeborgen. Verschillende parlementen in ons land namen al initiatieven om schoonheidswedstrijden voor minderjarigen te verbieden.

“De sociale inspectie zal een proces-verbaal opmaken voor verboden kinderarbeid als de organisatoren van een mini-missverkiezing de wedstrijd toch zouden laten doorgaan”, zei minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) begin mei in het Vlaams Parlement over Top Model Belgium Kids.

Zondag is er de finale in Schelle, komt er dan actie? “Vanuit welzijnsoogpunt zijn er bedenkingen bij dergelijke wedstrijden”, zegt woordvoerder Nico Krols van minister Vandeurzen. “Er tegen optreden, kan alleen in het kader van de wet op kinderarbeid.” Daarvoor is minister Kris Peeters (CD&V) bevoegd. “Zolang de organisatoren in orde zijn met hun aangifte, stelt zich in principe geen probleem”, zegt zijn woordvoerder Miet Deckers. “Maar of dat in dit geval correct gebeurd is, zal ik moeten uitzoeken.”

Maar wie beslist tijdens een ‘schoonheidswedstrijd’ of blauwe ogen mooier zijn dan groene of bruine?

“Het is naïef om te denken dat kinderen niet bezig zijn met mooi zijn”, aldus Bruno Vanobbergen, Vlaams Kinderrechtencommissaris. “Het schoonheidsideaal is overal. Maar wie bepaalt wat mooi is?” Bij een zangwedstrijd voor kinderen zijn er criteria om de prestatie te beoordelen. Net als bij een sportwedstrijd. Techniek, toonvastheid, beheersing, moeilijkheidsgraad. Maar wie beslist tijdens een ‘schoonheidswedstrijd’ of blauwe ogen mooier zijn dan groene of bruine? Wie kiest of kastanjebruine krullen mooier zijn dan blonde staartjes? Schoonheid is geen talent waarop je objectief beoordeeld kan worden. Daarom pleitte de kinderrechtencommissaris tegen dergelijke mini-missverkiezingen.

Of Top Model Belgium Kids nu een mini-missverkiezing is of niet, is vatbaar voor discussie. De meisjes worden niet als ‘miss’ enkel op schoonheid beoordeeld, maar moeten ook op de catwalk lopen, attitude hebben, zich gelaatsuitdrukkingen kunnen aanmeten op foto. Daar heeft natuurlijk niet iedereen even veel talent voor.

(IN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier