Minder taksen voor uitbaters Brugse terrassen en private musea

Redactie KW

Brugge gaat het reglement op de betaling van taksen voor de uitbaters van terrassen en private musea aanpassen, nu er werken op til zijn op ‘t Zand.

Volgend jaar in oktober hoopt het Brugse stadsbestuur van start te kunnen gaan met de heraanleg van ‘t Zand. Voor de plaatselijke neringdoeners zal dat voor hinder zorgen. Daarom gaat het College van Burgemeester en Schepenen het reglement op de terrastaks aanpassen. “Vandaag kunnen de uitbaters van een horecazaak een vermindering van die taks krijgen, als ze minstens 21 kalenderdagen hun terras niet kunnen uitzetten”, zegt schepen van Financiën Boudewijn Laloo (CD&V). “Vanaf volgend jaar zal die vermindering 80 procent van het normale tarief bedragen. Dat komt overeen met het bedrag dat uitbaters van een winterterras vandaag moeten ophoesten.” De schepen berekende dat dit voor ‘t Zand een minopbrengst voor de stad van 38.500 euro zou kunnen betekenen.

Private musea gratis voor Bruggelingen?

Als vroeg nieuwjaarsgeschenk doet ook burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) de uitbaters van private musea een nieuw voorstel. “Sinds het aanslagjaar 2014 worden de private musea belast volgens een forfaitair tarief, afhankelijk van de ticketprijs”, aldus Landuyt. “Bij wijze van overgangsmaatregel hebben we hen voor het aanslagjaar 2015 niet belast. Vanaf volgend jaar willen we ook hier een nieuwe regeling invoeren. Om zo veel mogelijk Bruggelingen bij het rijke cultuuraanbod van onze stad te betrekken, willen we de uitbaters van private musea een belastingreductie van 50 procent toekennen. Dat wel op voorwaarde dat ze in de toekomst Bruggelingen gratis binnenlaten. Deze maatregel kunnen we niet opleggen. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk uitbaters van private musea in ons verhaal meestappen.”

Door deze taksreductie zou de stad 100.000 euro aan inkomsten moeten derven.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier