Minder Nederlanders aan onze Vlaamse kust

Redactie KW

Meer jongeren, meer families met kinderen en minder Nederlanders. Dat blijkt uit het vijfjaarlijkse onderzoek van Westtoer over onze kust.

Jaarlijkse kiezen ongeveer 2,5 miljoen mensen voor een verblijf in een hotel, vakantiewoning of op een camping aan onze kust. Jaarlijks spenderen die verblijfstoeristen ongeveer 800 miljoen euro.

Opvallend – en nieuw – is dat het aandeel jongeren en gezinnen met kinderen is toegenomen. Dat de kust beter scoort bij jongeren dan voorheen heeft mogelijk te maken met de komst van de hippe beachbars, over de hele kust.

De hotelsector breidt trouwens uit. De voorbije jaren evolueerde die van 5.500 naar 6.000 beschikbare hotellogies én er komen er nog bij. Er wordt volop geïnvesteerd in nieuwe hotels én in uitbreiding van bestaande hotels.

Uiteraard is de kust een topbestemming voor mensen uit eigen land. Op de 10 vakantiegangers aan onze kust zijn er 8 Belg. De overige komen het meest uit Frankrijk en Duitsland (telkens 5 procent) en vervolgens uit Nederland (4 procent). Dat was korte tijd geleden nog anders: toen kwam het gros van de buitenlanders uit Nederland. Alleen al in hotels is het aantal Nederlanders met een kwart verminderd.

Westtoer-voorzitter Franky De Block pleit voor een specifieke kustaanpak bij het promoten van ons land in het buitenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier