Milde straf voor stomdronken tiener die wagen van moeder gebruikte voor joyride

14/06/17 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:20

Een 17-jarige jongeman uit Brugge moest gistermorgen in de Brugse politierechtbank verschijnen voor een wel heel onverantwoorde joyride. De tiener nam stomdronken de wagen van zijn moeder en ging door het Brugse centrum rijden.

Milde straf voor stomdronken tiener die wagen van moeder gebruikte voor joyride

© Getty Images/iStockphoto

Amper 16 jaar was de jongen op het moment van de feiten in december vorig jaar. Na de examens was hij met enkele kameraden pinten gaan drinken. Toen hij nadien thuis kwam, vond hij er niets beter op dan de wagen van zijn moeder te nemen en weg te rijden. Uiteraard had de tiener op dat moment - en nog steeds niet trouwens - geen geldig rijbewijs. De politie merkte hem 's nachts omstreeks 3.30 uur op het kruispunt van de Bevrijdingslaan met de Gulden Vlieslaan en de Hoefijzerlaan in Brugge op. Hij sloeg er af in de richting van de Ezelpoort, maar ging daarbij bijna uit de bocht. De agenten reden achter hem aan en zagen hoe hij zwalpte en zelfs over het fietspad reed. Toen hij voor de verkeerslichten moest wachten, wilden ze hem tegenhouden. De agenten stapten uit, maar toen het licht op groen sprong, vertrok de tiener opnieuw.

Ouders waren razend

Met loeiende sirenes moest de politie hem achtervolgen. Het reed de Komvest in en draaide af naar de Walweinstraat. Daar reed hij te snel door de zone 30. De jongeman reed via de Calvariebergstrat naar de Julius en Maurits Sabbestraat. Daar stopte hij uiteindelijk. De agenten haalden hem uit de Citroën C3 van zijn moeder en lieten hem blazen. Daarbij bleek dat de tiener met 2,20 promille alcohol in zijn bloed achter het stuur zat. "Ik weet dat ik verkeerd was", zei de jongen gisteren aan de rechter. "Ik besef dat ik heel veel geluk gehad heb." Ook de ouders van de tiener moesten in de politierechtbank verschijnen. "Ik ben razend geweest", aldus zijn vader.

Milde straf

Ook de politierechter vroeg zich luidop af hoe zoiets kon gebeuren. "Als een leeftijdsgenoot van jou aangereden wordt door een dronken chauffeur zouden we die aan de hoogste boom moeten hangen", klonk het. "En u steekt zelf zo'n toeren uit. Je moet in de vakantie eens naar Emelgem gaan. Daar is een instelling voor verkeersslachtoffers. Ga daar eens een uurtje kijken." In zijn bestraffing bleef de rechter dan weer milder. Hij veroordeelde de tiener tot een boete van 1.260 euro, waarvan 600 euro voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van drie maanden. Als hij zijn rijbewijs - dat hij nog moet halen - daarna terug wil krijgen, zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven. "En dat is een cadeau hé, vriend", gaf de rechter hem nog mee.

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!