Mieke Derez neemt na dertig jaar afscheid van haar Kuurnse Majo’s

Mieke Derez neemt afscheid als coach van de majorettes van Kuurne. Tijdens haar periode kon ze met haar majo's heel wat overwinningen op provinciale en nationale wedstrijden behalen. © BRU
Redactie KW

Met spijt in het hart neemt Mieke Derez (38) afscheid van haar Majo’s. Na dertig jaar deel te hebben uitgemaakt van de majorettes van de KH Moed & Vlijt Kuurne geeft Mieke tijdens de generale repetitie de baton door aan Thalia Dejaegere en Faye Lemey die haar functie van hoofdcoach overnemen.

“Ik trad toe tot de majorettes in het jaar 1987”, vertelt Mieke. “Alhoewel ik helemaal niet uit een muzikaal nest kom, kreeg ik gelukkig de volledige steun van mijn ouders bij mijn keuze om tot het majorettekorps toe te treden. Al na mijn eerste repetitie was ik verkocht, al duurde het nog een jaar vooraleer ik klaar was voor mijn eerste optreden.”

“Ik herinner mij nog goed dat ik het niet fijn vond om langs de kant te staan als ‘de groten’ passeerden, maar door allerlei omstandigheden werd ik al snel samen met twee andere meisjes als hoofdmajorette aangesteld”, gaat Mieke verder.

Uit de ervaringen die ik toen opdeed, probeer ik nu de minirettes al vroeger bij optredens in te schakelen. Toen het bestuur mij in 2002 vroeg om hoofdcoach te worden, heb ik eigenlijk geen minuut getwijfeld en met heel veel plezier die taak op mij genomen. Aangezien ik op dat moment ook al in het bezit was van mijn getuigschrift docent, vormde dat geen probleem.”

Hoofdcoach

Als hoofdcoach staat Mieke in voor het bedenken van choreografieën voor straatoptredens, concerten en wedstrijden. Ook solisten, duo’s en teams die aan wedstrijden deelnemen, kunnen eveneens bij haar terecht. “Het takenpakket van een hoofdcoach is heel uitgebreid“, gaat Mieke verder. “Gezien muziek een belangrijk onderdeel van onze hobby vormt, moet ik dan ook geregeld met de dirigent rond genre, tempo en plaats van een concert overleggen.”

Op de foto van links naar rechts: Thalia Dejaegere, Mieke Derez, Faye Lemey.
Op de foto van links naar rechts: Thalia Dejaegere, Mieke Derez, Faye Lemey.© BRU

“Daarnaast slorpt ook het knippen, plakken en mixen van mechanische muziek heel wat van mijn tijd op. Als coach moet je ook steun bieden aan de majo’s bij minder leuke momenten. Een fijne babbel, wat humor, proberen van verzoenen van ruzies of geschilletjes, een luisterend oor hebben voor liefdes- of ander verdriet en een beetje relativeringsvermogen… Als je werkt met kleuters, kinderen, pubers tot en met volwassenen, die je als groep tot een écht team wil laten evolueren, is dat laatste echter heel belangrijk!”

“Ik wil graag wat extra tijd met mijn man Kurt en dochters Noor en Leyla doorbrengen”

“De jaren voor mijn huwelijk spendeerde ik gemiddeld toch wel twintig uur per week aan repetities van de majo’s. Mijn drukke baan en een gezinsleven zorgen er echter voor dat ik gedwongen wordt een stap op zij te zetten, maar het doet mij alvast goed te zien dat mijn opvolging verzekerd is en dat de jeugd klaar staat om mij op te volgen. Al zal ik vrijdagavond ongetwijfeld wel wat traantjes laten na mijn laatste repetitie en optreden.”

Als majorette, rechts op de eerste rij na de hoofdmajorette en de mascotte.
Als majorette, rechts op de eerste rij na de hoofdmajorette en de mascotte.© BRU

Thalia Dejaegere en Faye Lemey nemen de taken van Mieke over. Beide meisjes zijn al een beetje vertrouwd met het takenpakket van een coach. Vorig jaar stonden zij in voor alle choreo’s die de midirettes op de provinciale wedstrijd brachten, en waarbij de commentaren lovend waren.

Quality time

De quality time die door haar afscheid van de majo’s nu vrij komt, wil Mieke vooral gaan besteden aan rust, lezen en creatieve workshops. “Maar bovendien wil ik ook graag wat extra tijd met mijn man Kurt en dochters Noor en Leyla doorbrengen. Daarnaast blijf ik spelend muzikaal lid van de harmonie. Ook mijn taak van bestuurslid en pr- verantwoordelijke zet ik verder. En aangezien mijn dochter Noor bij het majorettekorps danst, is de band toch niet helemaal weg.” (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier