Middelkerke verkoopt duurzame rookmelders en steunt Stichting Brandwonden

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele met een rookmelder. © (Foto MF)
Redactie KW

Sinds kort kun je in het administratief centrum van Middelkerke duurzame rookmelders kopen.

Voor 16 euro per stuk krijg je in het MAC, het administratief centrum van Middelkerke, een optische rookmelder met vaste batterij. “Een goede rookmelder is cruciaal, want daarmee verdubbel je de kans op overleven bij een brand. De gemeente ondersteunt daarmee de preventiecampagne van Stichting Brandwonden”, klinkt het.

Sterke overlevingskans

“Ik las onlangs onthutsende cijfers“, steekt burgemeester Rommel-Opstaele van wal. “In ons land stierven vorig jaar 78 mensen in een woningbrand. In Nederland, een land met 6 miljoen inwoners meer, lieten 14 mensen het leven bij een brand. Toen we het aanbod van de Stichting Brandwonden kregen om hier ook rookmelders te verkopen, twijfelde ik geen seconde. Vanaf nu kun je aan onze balie in het MAC dergelijke rookmelders kopen. Voor slechts 16 euro zorg je voor een sterke overlevingskans mocht je ooit geconfronteerd worden met een brand. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar de Stichting Brandwonden”, zegt de burgemeester, die bevoegd is voor veiligheid in Middelkerke.

De Stichting Brandwonden wil slachtoffers van brandwonden en hun familie helpen hun plaats in de maatschappij terug te vinden door financiële steun. Daarnaast voert de Stichting een intensief preventiebeleid dat ervoor moet zorgen dat er zo weinig mogelijk brandslachtoffers vallen.

Vaste batterij van 10 jaar

“Veel mensen kopen goedkopere rookmelders met vervangbare batterijen. Onze preventie-adviseur raadt die af, want na verloop van tijd verliest de sensor zijn performantie en het risico bestaat dat je de batterijen vergeet te vervangen. De rookmelders die je in het MAC kan kopen zijn streng gecontroleerd en hebben een vaste batterij van 10 jaar. Die paar euro’s die je meer uitgeeft, kunnen dus echt je leven redden”, aldus nog burgemeester Janna Rommel-Opstaele

(MF – Foto MF)