Michiel (19) uit Roeselare bouwt decor van cultserie Doctor Who na

Michiel Provoost en zijn grootvader André Noppe bij de tijdscabine Tardis en slechterik Dalek, twee van hun realisaties. © (Foto JCR)
Philippe Verhaest

Michiel Provoost is stapelgek op alles wat met Doctor Who te maken, een Britse sciencefictionserie die sinds begin jaren zestig miljoenen fans aan het scherm gekluisterd houdt. Maar de 19-jarige Roeselarenaar gaat nog een stapje verder: hij is bestuurslid van The Belgian Whovians en samen met zijn opa bouwt hij hele decorstukken na en dat levert hem internationale belangstelling op.

De liefde voor Doctor Who deed Michiel Provoost (19) uit de Izegemseaardeweg in Roeselare een zestal jaar geleden op. “Al zappend kwam ik op een aflevering van de serie terecht”, legt hij uit. “Ik was er meteen aan verslingerd en begon de serie meteen te verslinden. Wat ik er zo leuk aan vind? Het is sciencefiction van het eerste uur en zowel de nieuwste afleveringen als die van het eerste uur stralen een zekere dynamiek uit.”

Doctor Who gaat over de avonturen van The Doctor, iemand die door tijd en ruimte kan reizen en van uiterlijk en zelfs geslacht kan veranderen. “Net dat maakt de serie zo mateloos populair en houdt ze ook jong”, vindt Michiel.

De student Informatica aan de Kulak in Kortrijk verdiepte zich steeds meer in het verhaal rond Doctor Who. “Ik heb al tal van boeken rond de serie gelezen, begon action figures op de kop te tikken en leerde gaandeweg ook gelijkgestemde zielen kennen dankzij de enige Belgische fanclub van de reeks: The Belgian Whovians. Daar ben ik ondertussen al bestuurslid en samen trekken we naar sciencefiction- en fantasyconventies als F. A. C. T. S. in Gent, maar we organiseren ook andere activiteiten als stadswandelingen in het Doctor Who-thema en trekken ook gewoon samen naar zee.”

Rijdende Dalek

Michiels fascinatie voor Doctor Who komt pas echt tot uiting in de loods van zijn grootvader André Noppe (62) in Ardooie. Daar bouwen de twee samen decorstukken op ware grootte na. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met techniek te maken heeft. Gaf je me als kind een radiootje, dan prutste ik die open om te zien hoe alles werkte.”

“Mijn decorstukken verkopen? Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt”

“Het toestel weer in elkaar steken, was wel iets anders”, grijnst hij. In de loods van opa André maakte Michiel eerst een replica van de console in de bestuurscabine van de tijdsmachine Tardis. “Die is zo groot dat we ze niet meer kunnen verplaatsen”, zegt Michiel. “Ze werkt zelfs op drijfkracht en ziet er nagenoeg hetzelfde uit als de console in de oorspronkelijke serie.”

Michiel Provoost is gefascineerd door alles wat met de Britse cultserie Doctor Who te maken heeft.
Michiel Provoost is gefascineerd door alles wat met de Britse cultserie Doctor Who te maken heeft.”© (Foto JCR)

Ondertussen heeft Michiel zijn gamma uitgebreid met de tijdsmachine Tardis zelf en werd ook Dalek, de slechterik uit de serie, nagemaakt. “In Dalek kan ik zelfs plaatsnemen en zo ermee rondrijden. Dankzij een stemvervormer kan ik als volleerde robot ook mensen toespreken. Schitterend.”

Alle stukken uit Doctor Who werden door Michiel en opa André met zoveel mogelijk recuperatiematerialen nagebouwd. “Om de kosten te drukken en tegelijk aan het milieu te denken. Bepaalde zaken moest ik dan weer in Groot-Brittannië bestellen om ze zo waarheidsgetrouw te maken.”

Emotionele waarde

Met de tijdscabine Tardis en slechterik Dalek trok Michiel al naar enkele conventies, waaronder F. A. C. T. S. in Flanders Expo in Gent. “In totaal tonen we onze creaties een achttal keer per jaar aan het grote publiek. En dat lokt altijd erg leuke reacties uit. Op die beurzen ontmoetten we al enkele keren acteurs uit de serie en die staan versteld van de accuraatheid waarmee we te werk zijn gegaan. Hun handtekeningen sieren zowel Tardis als Dalek. Een mooier compliment kan ik me niet inbeelden .”

Vragen om zijn stukken te verkopen, kreeg Michiel nog niet. “Maar ik denk ook niet dat ik er op zou in gaan. Het aantal uren werk ik dat in die projecten heb gestopt, is niet te tellen. En ook de emotionele waarde is te groot.”

“Ik droom nog van een console uit de tijdmachine die we dan uit elkaar kunnen halen”

In de toekomst wil Michiel blijven bouwen. “Ik droom nog van een console uit de tijdmachine die we uit elkaar kunnen halen en op locatie kunnen opbouwen. Daar ligt trouwens nu het grootste knelpunt: de stukken mobiel maken. Ze zijn zo groot dat we ze telkens met een kleine truck moeten vervoeren. Daar kan ik gelukkig een beroep voor doen op mijn vader, maar we willen met The Belgian Whovians een eigen aangepaste aanhangwagen kopen. Dat zou ons zeker meer adem- en beweegruimte geven. Onlangs werden we nog uitgenodigd naar een conventie in Londen, maar dat was praktisch onhaalbaar. Met die nieuwe aanhangwagen zouden we daar wél aanwezig kunnen zijn.”

Om de nodige fondsen te verzamelen, organiseren The Belgian Whovians op vrijdag 16 februari een algemene quiz in ‘t Zonneke in Koolskamp. “Met vragen voor het brede publiek, maar het geheel overgieten we wel met een Doctor Who-sausje.”

Je kan deelnemen met teams van vier of vijf mensen. Per deelnemer betaal je 5 euro. Inschrijven via quiz@belgianwhovians.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier