Meulebekenaar Pavel Bruyneel pakt zes medailles op WK siervogels

Pavel Bruyneel met zijn gouden kampioen, de Japanse kwartel. © Foto Luc
Redactie KW

Op het wereldkampioenschap siervogels in het Italiaanse Cesena behaalde Meulebekenaar Pavel Bruyneel goud met zijn Japanse kwartel, zilver met een diamantduif en brons met een kwartel, diamantduif, virginische boomkwartel en coromandelkwartel.

Pavel Bruyneel is al van op heel jonge leeftijd in de ban van siervogels. Zijn pa Kamiel was voorzitter van de ornithologische bond ‘De Groene Papegaai’ in Wakken. “Mijn pa had allerlei soorten siervogels”, opent Pavel, die bouwvakker is van beroep. “Alhoewel hij prachtvogels bezat, wou hij niet deelnemen aan grote wedstrijden en tentoonstellingen. Hij bleef graag rond de kerktoren. Na onze verbouwingen aan de woning die we in 2003 kochten, nam ik recent de draad weer op om deel te nemen aan wedstrijden. In 2017 betrad ik dus voor de tweede keer het wedstrijdcircuit. Die beslissing legde me geen windeieren, want ik won al heel wat titels met mijn siervogels. Tijdens de internationale Gouden Ringshow in Roeselare behaalde ik 17 plakken, op het provinciaal kampioenschap in Ieper 13 en op het BK in Wieze 17.”

Verplichtingen

Voor het wereldkampioenschap in Cesena waren er maar liefst 32.200 ingeschreven vogels, afkomstig van 4.000 liefhebbers. “Ik schreef me in met acht siervogels”, zegt Pavel nog. “Ik behaalde er een gouden plak met mijn Japanse kwartel en verder nog een zilveren en vier bronzen medailles. Meedoen aan een wereldkampioenschap houdt heel wat verplichtingen in. De vogels dienen volgens soort en in speciale kooien naar Zellik gebracht te worden, waar ze door een veearts gecontroleerd worden. Het transport gebeurt met een vrachtwagen, maar er zijn begeleiders mee om over het welzijn van de vogels te waken. Tijdens de wedstrijd worden de siervogels beoordeeld op hun type en structuur, kleur, tekening, bevedering, houding, vorm en algemene conditie.”

“Wij wassen de vogels vooraleer ze naar een show gestuurd worden”

Bij de kwartels wordt er bijvoorbeeld heel nauwlettend aandacht besteed aan de aftekening rond de hals. Ook de gladheid van het verenpak wordt grondig gecontroleerd. “Dat is een van de redenen waarom wij de vogels wassen vooraleer ze naar een show gestuurd worden. Het klinkt vreemd, toch is het zo. Ik kan gelukkig rekenen op mijn echtgenote Veerle Callens. Ze werkt als verpleegster en kan dus de uren die nodig zijn voor de vogelverzorging zelf goed invullen. Ook de kinderen Senne en Febe zijn in de ban van de siervogels. Straks breekt het kweekseizoen aan, een moment van extra zorg en aandacht. Ik heb hier thuis een eigen broedmachine. Eens de jongen er zijn, worden die vijf à zeven dagen later geringd, een heel minutieus werk omdat sommige ringetjes een diameter hebben van 2,5 mm. Dan is het twee à drie maanden wachten op de definitieve kleur van de vogel en kan men op dat moment vaststellen of je een talentvolle vogel hebt of niet.”

Toch op vakantie

Om zich blijvend bij te scholen, is Pavel lid van ‘De Witte Spreeuwen’, een ornithologische club in Rumbeke. “Het is een passie die heel wat tijd vergt. Toch nemen we ook tijd om samen met ons gezin op vakantie te trekken. Gelukkig kunnen we dan rekenen op de goede steun van familieleden om tijdens onze afwezigheid de siervogels te verzorgen”, besluit de wereldkampioen.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier