Meulebeeks wzc Sint-Vincentius vervult pioniersrol met MedEye-systeem

Stefanie D'Halluin (links) en Aleidis Carlier bij het MedEye-syteem. © Foto Luc
Redactie KW

Het woonzorgcentrum Sint-Vincentius introduceert als een van de allereerste zorgcentra in Vlaanderen het medicatiecontrolesysteem MedEye. Dat moet voor een veilige en efficiënte toediening van medicatie zorgen.

Woonzorggroep GVO (Gastvrij Omgeven) wilde het medicatieproces digitaliseren en die met bewonersinformatie en zorgmateriaal integreren in een mobiele werkplek met toegankelijke apps voor de medewerkers. Kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de bewoners van zorgcentra kunnen verhoogd worden door een doeltreffende en efficiënte controle van de medicatie op het moment van toediening aan de bewoner. Er werd eveneens geprobeerd om een methode te ontwikkelen die de verpleegkundigen kan ondersteunen in hun verantwoordelijkheid binnen het geneesmiddelenproces zonder hen nog meer te belasten met controlerende handelingen.

Toedieningsschema

“Bij de toediening van medicamenten aan onze bewoners volgden we vroeger de papieren handleiding”, aldus Stefanie D’Halluin, coördinator woonzorg. “Per bewoner hadden we een toedieningsschema, waarop tijdstip van toediening en de aard van het medicament vermeld stond. Als je weet dat we nu 106 bewoners hebben, dan betekent dat een ware papierberg die heel strikt opgevolgd moest worden. Om het risico op menselijke fouten te minimaliseren, ontvingen we de medicatie al geruime tijd in een barcodeverpakking per bewoner. Om nu nog doeltreffender te werken, scannen we alles in en het apparaat weet onmiddellijk dat we het juiste medicament op het juiste tijdstip aan de juiste bewoner toedienen.”

Geen extra belasting

Medicatie die niet in een barcodeverpakking toegediend wordt, herkent het MedEye-systeem onmiddellijk. “Kortom, het toestel zorgt voor een optimale veiligheid, een hogere inzetbaarheid van zorgmedewerkers en een integratie van de apotheek in de zorgpraktijk en dat alles zonder extra belasting van de medewerkers.”

“Na de introductie van MedEye op onze eerste verdieping merken we dat de zorgverstrekkers en verpleegkundigen heel graag met dit systeem werken”, weet Aleidis Carlier, coördinator innovatie en ontwikkeling. “Het was ook aangenaam om zien dat het hele team van de eerste verdieping, twaalf personen sterk, in een halve dag het systeem onder de knie had. De papieren versie houden we nu alleen als back-up. Het is onze bedoeling dat we dit systeem voor eind mei 2018 volledig geïntegreerd hebben.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier