Metgezel helpt mensen met een beperking op vakantie

Redactie KW

De vzw Metgezel begeleidt mensen met een beperking, individueel of in kleine groepjes, tijdens vakanties en werkt daarvoor samen met vakantieverblijven en hotels in de Westhoek. Voor dit regionale maatschappelijke project schonk Cera de medewerkers een mooie cheque.

Metgezel is een nog jonge vzw, die werd opgericht in januari 2016 door een groepje geëngageerde mensen die zich al langer verdienstelijk maken in de sociale sector.

Geïnspireerd door hun job als begeleider voor mensen met een beperking, groeide het idee dat er nood was aan aangepaste vakanties voor mensen die niet kunnen functioneren zonder begeleiding.

Yarka Neutens is een van de gedreven begeleiders. “Ons team bestaat uit professionele begeleiders en goed opgeleide vrijwilligers. We kunnen individuele begeleiding aanbieden voor mensen met een fysieke of mentale beperking, maar we werken vooral met kleine groepjes tot drie personen en dat kan 24 uur op 24.”

Extra zorg

“Het gaat om mensen die extra medische zorg vereisen, die veel persoonlijke aandacht en structuur nodig hebben, of die door omstandigheden niet in groep kunnen functioneren. Momenteel werkt Bart Deriemaeker als voltijdse kracht en sedert april 2017 kunnen we op Eline Decandt rekenen als 20-uurder. We zijn ook onze geëngageerde, trouwe, liefdevolle en bekwame vrijwilligers dankbaar, op wie we dikwijls een beroep kunnen doen. De vaste kern bestaat uit een tiental fantastische mensen.”

Yarka is opgetogen over de steun die het project krijgt: “Ons aanbod is uniek, maar door de hoge zorg voor weinig deelnemers is het een uitdaging om uit de kosten te komen. Vandaag mochten we in boerderijverblijf ‘t Ooievaarsnest in Beauvoorde een cheque van 1.250 euro ontvangen van Cera, waarmee we een laptop, een printer en twee smartphones kunnen aankopen, als steun in het kader van ‘zorg in de samenleving’.”

Vrijwilligers welkom

“In 2017 worden we ook ondersteund door Leader West-Vlaanderen en kregen we de warme steun van zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort en van Duin en Polder in Diksmuide, die een project organiseerden ten voordele van onze vzw, in het kader van de Warmste Week. We zouden graag nog vrijwilligers aantrekken die ons kunnen helpen bij het vervullen van onze missie: mensen die één volledige reis begeleiden, die een dagje extra kunnen helpen, die nachtbegeleiding willen doen… Daarbij zorgt ons team voor permanentie, ondersteuning en opvolging. Ook zouden we graag een oproep doen om iets te organiseren voor ons tijdens de Warmste Week.”

“Naast de gepersonaliseerde begeleiding werkt vzw Metgezel nauw samen met externe diensten zoals verpleegkundigen. Onze waarden dragen wij hoog in het vaandel: respectvol omgaan, op maat werken van de behoefte, altijd blijven wij zoeken naar aangepaste activiteiten voor de doelgroep.”

Vakantieparticipatie

“We bieden een deel van ons aanbod aan via vakantieparticipatie. Zo kunnen ook mensen die het minder breed hebben, genieten van ons aanbod. Er zijn verschillende formules: boerderijbeleving op maat, relaxatiebeleving in een relaxatieruimte met mogelijkheid tot massage, themabelevingen rond winters relaxen, gezond koken, boerderij en natuur, creativiteit, bewegen is leuk, muziek en feest, tot rust komen… Er zijn zomer- en wintervakanties met leer- en beleefmidweken.”

“Een andere fijne formule is de ‘Kies wanneer begeleiding’-vakantie, voor mensen die zelfstandig ergens kunnen verblijven maar af en toe een begeleider wensen in te huren voor een activiteit op uitstap. Er is de ‘gedeelde-zorgvakantie’ voor wie samen met begeleider of mantelzorger op vakantie komt en begeleiding wenst in te schakelen om de eigen ondersteuner even vrijaf te geven. Ook individuele ondersteuning op maat tijdens de vrije tijd, die kan betaald worden met het persoonsvolgend budget, is een mogelijkheid. We ondersteunen ook nog een kunstproject voor mensen met en zonder beperking. Al onze geselecteerde verblijven kenmerken zich door een warm onthaal en de bereidheid om heel ver te gaan voor onze doelgroep.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier