“Met papa en Klaas in mijn hart”

Niels Demeulemeester mist zijn vader. "Ik zou met hem naar het voetbal kunnen kijken of iets gaan drinken. Maar om hem en mijn chiroleider Klaas te eren, wil ik de bedevaart naar Halle ondernemen", zegt de jongeman resoluut. (Foto NV)
Redactie KW

Vandaag vrijdag 5 mei vertrekken 55 bedevaarders te voet richting Halle. Een van hen is Niels Demeulemeester (14) uit de Kastanjestraat. Hij wandelt mee om zijn overleden vader en zijn chiroleider te gedenken. Ze stapten beide uit het leven. “Op die manier wil ik hun gemis een plaats geven”, legt hij de jongeman uit.

In januari 2007 maakte Kurt, de vader van Niels, een einde aan zijn leven. Niels was toen vier jaar oud, zijn broer Ralph was twee. “Ik heb mijn vader dus niet zo goed gekend. Uiteraard ken ik hem wel van de verhalen die mijn mama vertelt. Pas later kwam het besef dat ik een vaderfiguur mis. Ik zou met hem naar het voetbal kunnen kijken of iets gaan drinken”, geeft hij aan.

Niels’ mama heeft al enkele jaren een nieuwe vriend. “Ik kan het goed met Piet vinden. Hij probeert de rol van vaderfiguur op zich te nemen en doet dit goed. Toch mis ik mijn echte vader. Nu is hij iemand die voortdurend in mijn hoofd en mijn hart rondspookt”, vertelt Niels.

Zovele vragen

In november 2014 stapte Klaas, een leider van Niels bij Chiro Aktivo, uit het leven. Opnieuw was dit een harde klap voor Niels. “Voor de tweede keer verloor ik iemand naar wie ik opkeek. Niemand zag het aankomen. Klaas was stil, maar altijd vrolijk en hij was goed voor iedereen. In het chirolokaal heeft Klaas nog altijd zijn eigen hoekje, waar zijn chirotrui hangt. Iedereen draagt hem in zijn hart”, weet Niels.

Na deze twee gebeurtenissen bleef Niels met heel wat vragen zitten. Noch zijn vader Kurt, noch Klaas hadden zich laten horen of een reden nagelaten. “Wel 100.000 vragen blijven onbeantwoord. Niet alleen voor mij, maar ook voor de families en de vrienden. Waarom hebben ze dat gedaan? Wat zat er in hun hoofd? Lieten ze ons nu in de steek? Zijn ze nu verlost? We houden er een heel dubbel gevoel aan over. Maar toch ga ik ze eren door mee te wandelen in de Hallebedevaart. Mijn papa en Klaas zitten voor altijd in mijn hart”, zegt hij.

Bedevaart

Niels zocht naar een manier om de dood van zijn papa en zijn chiroleider een plaats te geven. Uiteindelijk kwam hij uit bij de Hallebedevaart. “Nadat Klaas gestorven was, zag ik het evenement van de Hallebedevaart op Facebook passeren. Ik wou twee jaar geleden al deelnemen, maar toen was ik nog maar twaalf. Nu is de tijd rijp om deel te nemen. Onderweg wil ik veel aan mijn vader en aan Klaas denken”, geeft hij aan.

“Ik heb een doel voor ogen: ik zal altijd de aankomst bereiken voor papa en Klaas”

Toen Niels het zijn mama en stiefvader voorstelde om mee te wandelen, waren ze enorm verrast. “Ze verklaarden mij zot. Wanneer ze de reden wisten, begrepen ze mij. Ik weet dat ik de tocht uit zal lopen. Ik heb een doel voor ogen: ik zal altijd de aankomst bereiken voor papa en Klaas. Ik zal karakter tonen en koppig zijn. Die karaktertrekken kreeg ik trouwens van vaders kant en ik zal die nodig hebben om de wandeling van 88 kilometer tot een goed einde te brengen.” De chiroleiders van Niels reageerden heel enthousiast. “Ze steunden mij direct en gaven mij de chirovlag om tijdens de tocht mee te nemen. Die vlag zal ik met trots dragen.”

Voorbereiding

Ondertussen heeft Niels al een ferme voorbereiding achter de rug. In het weekend haspelt hij wandelingen van 30 kilometer af. “Ik wandel in de omliggende gemeentes. Als ik wandel, luister ik vaak naar muziek, maar ik zet die ook af om na te denken over mijn papa en Klaas. Als ik wandel kom ik tot rust. Tijdens de bedevaart zal al mijn aandacht naar mijn papa en Klaas gaan. Door veel na te denken zal hun dood een plaatsje krijgen”, zegt Niels overtuigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier