“Met cartoons en T-shirts positieve boodschap sturen”

We herkennen v.l.n.r. Marleen De Smet, Philip Saelens, Yves Smalle van Meaningfool. (Foto WDK)
Redactie KW

Philip Saelens, Marleen De Smet en Yves Smalle hielden samen Meaningfool vzw boven de doopvont. Deze vzw wil met activiteiten, voordrachten en cartoons de mensen stimuleren om na een tegenslag – hoe klein of groot ook – positief te blijven en een zinvol leven te leiden.

De aanleiding van de stichting van de vzw was een traumatische ervaring van ‘zinloos’ geweld in het leven van Philip Saelens (54). In 2004 werd hij na een avondje uit zonder enige aanleiding afgetuigd door een wildeman, die hem voor dood achterliet. “Ik belandde in een coma met blijvende hersenschade. Na maanden revalidatie verklaarden artsen me voor meer dan 80 procent invalide. Daardoor moest ik stoppen met mijn theaterbureau”, vertelt Philip, die nu een progressieve tewerkstelling geniet bij verhuurbedrijf Remmerie. Philip is papa van Ines en Arjen en is samen met Marleen De Smet. “Marleen is samen met mijn schoonbroer Yves Smalle mijn steun en toeverlaat voor de vzw.”

Zinloos geweld

Het feit dat Philip het slachtoffer werd van zinloos geweld draagt hij nog steeds mee. “Na al die jaren denk ik nog altijd aan het waarom. Zeker wanneer het in mijn hoofd lastig is.

“Het belangrijkste is naar buiten komen, bezig blijven en een gesprek aangaan” Philip Saelens

Bij het verwerkingsproces kwamen angst, verdriet en pijn. Ik moest dat van me afzetten”, duidt Philip. Hij kwam op het idee deel te nemen aan fiets-, wandel- en loopevenementen met een boodschap tegen zinloos geweld: een T-shirt met de cartoon ‘Geweld is als de tepels van een man’ op. Voor de cartoon kon Philip rekenen op de hulp van goede vriend Filip ‘Ygor’ Haeyaert, die hij nog kende van het theaterbureau. “Met zulke cartoons krijg je veel vragen en kan je uitleggen waarover het gaat. Je kan daarmee het slachtoffer ‘uit zijn kot’ krijgen. Veel mensen kennen allerhande tegenslagen, maar kunnen of willen daar niet over praten. Soms verdwalen ze in zelfbeklag, maar dat is geen oplossing. Mensen die het moeilijk hebben, kunnen best wat steun gebruiken.”

Het stille lijden

Daarom werd vzw Meaningfool opgericht. “We willen mensen stimuleren om doelbewust en op een ludieke, zinvolle manier verder te gaan met het leven. We willen het isolement van ‘het stille lijden’ van slachtoffers doorbreken en hen steun bieden. Een tegenslag – hoe groot ook – hoeft niet het einde van alles te zijn. Niet bij de pakken blijven zitten is de boodschap.”

Ludieke wenskaarten

Volgens Philip gaat het ook over meer dan zinloos geweld. “Het gaat ook over pesterijen, ziektes, geweld op school of gezinsgeweld. Veel mensen durven daar niet over praten. Het belangrijkste is naar buiten komen, bezig blijven en een gesprek aangaan. Slachtoffers moeten positief en hoopvol blijven. Natuurlijk is dat snel en gemakkelijk gezegd, maar wij zijn ervan overtuigd dat – hoe raar het ook mag klinken – humor een belangrijk sleutelwoord is in deze problematiek. Lachen is een goede remedie tegen alles.”

Daarvoor maakte Philip samen met Ygor en cartoonist Bart Vantieghem ludieke wenskaarten. “We willen daarmee bij de slachtoffers van ziekte, geweld of ongeval een glimlach op het gezicht toveren. We laten ook wenskaarsen maken. Zo steunen we ook andere doelen zoals ‘t Een en ‘t Ander, dat voor ons de kaarsen maakt. De winkel creëert kansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.”

Met die cartoons, kaarsen, T-shirts en andere activiteiten wil Meaningfool vzw een blijvende positieve boodschap uitsturen. “Je moet kunnen denken aan de kleine, mooie dingen in het leven”, besluit Philip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier