Mesen krijgt dagverzorgingscentrum voor zes personen tegen halfweg 2016

Redactie KW

Solidariteit voor het gezin en het stadsbestuur van Mesen hebben maandagavond de plannen voor het dagverzorgingscentrum voorgesteld.

Tegen medio 2016 is de polyvalente zaal in de Ketelstraat Mesen met de grond gelijk gemaakt en moet er op de locatie een dagverzorgingscentrum voor bejaarden (CADO: collectief autonome dagopvang voor ouderen) gerealiseerd zijn. De CADO zal plaats bieden aan zes bejaarden die wel nog thuis wonen, maar voor hun zorg in grote mate afhangen van een mantelzorger of familie. Wanneer de familie of mantelzorger overdag uit werken gaan, kunnen de gebruikers in de CADO deelnemen aan ontspanningsmomenten, maar evengoed aan vormings- en informatiemomenten of kookactiviteiten.

“In het ontwerp ligt de nadruk op het huiselijke karakter“, zegt Louis-Philippe Scholts, directeur Welzijnszorg van Solidariteit voor het Gezin. “Vanuit een open ruimte waarbij gangen en deuren tot een minimum worden herleid, worden de diverse leefruimtes rondom een centrale haard geschakeld. Er is een leesruimte, een kookruimte, een leefruimte en een buitenkamer. De zorgverstrekking speelt zich af op de achtergrond in aparte kamertjes, zoals de rustruimte met bed, een wasruimte en het toilet. Het project kost 350.000 euro, waarvan een deel gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid. De gebruikers zullen er kunnen verblijven doorgaans van 9 uur tot 16 uur, niet op zaterdag en zondag. Er zullen ook twee elektrische wagens staan waarmee de gebruikers kunnen opgehaald en teruggevoerd worden. In het weekend kunnen die wagens eventueel ter beschikking gesteld worden van de Mesense bevolking.”

Heel gelukkig dat dit kan gerealiseerd worden

“Om hulpbehoevenden ook op de momenten dat het dagverzorgingscentrum gesloten is de nodige hulp te kunnen geven werd het impulsproject ‘Integrale thuiszorg met zorgcoach in het plattelandsgebied Mesen en Heuvelland’ in het leven geroepen”, vervolgt Louis-Philippe Scholts. “Zo kunnen de zorgvragers ook hulp krijgen bij het avondmoment.”

Op de gemeenteraad van maandagavond werd het recht van opstal voor de CADO goedgekeurd. “Wij geven de polyvalente zaal voor 50 jaar in erfpacht aan Solidariteit voor het Gezin”, zegt burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Zonder daarvoor pacht te vragen. We zijn dan ook heel gelukkig dat dit kan gerealiseerd worden. Dit is zeker een van de mooiste verwezenlijkingen in deze legislatuur.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier