Mesen: “Enige echte Mesenaar in nieuwe Vredeswijk”

We herkennen v.l.n.r. Virginie Decottignies, Laszlo en Francy Lucas. (Foto EF)
Redactie KW

De nieuwe Vredeswijk staat er nog maar drie jaar, maar mede dankzij Francy Lucas heeft het al een eigen wijkcomité ‘t Vredeswieksje en is er jaarlijks een barbecue en een nieuwjaarsreceptie. De gewezen brandweerman is dan ook een meer dan terechte winnaar van deze krakverkiezing.

De meeste Mesenaars zullen Francy Lucas wellicht kennen als de joviale brandweerman. “Ik zat bij de brandweer van 2006 tot 2014”, vertelt Francy. “Toen ik met mijn gezondheid sukkelde in 2014 was ik genoodzaakt om met de brandweer te stoppen. De meesten bij de brandweer denken echter dat dit moest vanwege mijn vrouw, maar dat is absoluut niet waar. Daarom vind ik het jammer dat ik geen enkel contact meer heb met mijn vroegere collega’s.”

‘t Vredeswieksje

“Ondertussen woonden we al op de Vredeswijk”, gaat Francy verder. “Om niet in een zwart gat te vallen na mijn periode bij de brandweer, vond ik het een goed idee om iets op poten te zetten met de andere mensen van de wijk. Bleek dat we heel goeie en toffe buren hadden met hetzelfde gedacht. Zo is ‘t Vredeswieksje ontstaan. In augustus vorig jaar organiseerden we als eerste activiteit een barbecue. Op 7 januari was de nieuwjaarsreceptie onze tweede activiteit.”

Mesen is niet meer Petit Paris, zoals twintig jaar geleden soms gezegd werd

“De meeste wijkbewoners komen uit andere steden en gemeenten”, vervolgt Francy. “Dankzij de barbecue en de nieuwjaarsreceptie kent iedereen elkaar ondertussen. Zelf ben ik een échte Mesenaar. Ik woonde steeds in de Armentiersstraat. Mijn vrouw had haar woning in Ieper, maar ik wilde absoluut in Mesen blijven wonen. Als compromis zijn we beginnen bouwen in de nieuwe wijk. Ondertussen wonen we hier al sinds 2013. We waren het derde gezin die er kwam wonen. We zitten hier goed. Niet alleen hebben we fijne buren, vanuit onze tuin hebben we een prachtig uitzicht op Frankrijk. Mesen is niet meer zoals vroeger het Petit Paris, zoals ik in mijn jeugdjaren soms hoorde. Er is veel veranderd en ons stadje is properder geworden.”

Steun van vrouw

Francy is niet alleen betrokken bij het verenigingsleven in Mesen. Vroeger was hij ook jeugdtrainer bij FC Wijtschate en bestuurslid bij zaalvoetbalclub Nico Boys. Samen met zijn echtgenote en beagle Zinta gaat hij geregeld naar hondenclub Westland in Poperinge. Wellicht kreeg hij ook van daaruit stemmen. “Maar ik had niet verwacht om Krak te worden, zeker als je keek naar de andere genomineerden. Mijn vrouw heeft wel haar best gedaan om stemmen te ronselen. Ik wil dan ook iedereen bedanken die voor mij gestemd heeft, maar vooral mijn vrouw. Zij steunt mij in alles.”

(TOGH)

Vragenrondje

Je was al dertig toen je brandweerman werd. Waarom heb je zo lang gewacht?

“Ik was altijd gefascineerd door de brandweer, maar die lessen schrikten me af. Achteraf gezien is dat heel goed meegevallen. Ik ben blij dat ik bij de brandweer geweest ben, al was het maar door alles wat ik daar geleerd heb.”

Heb je grote branden meegemaakt toen je bij de brandweerman was?

“Ik was onder andere van dienst tijdens de grote brand bij garage Delplace in Wijtschate en de brand bij Clarebout Potatoes in Waasten in 2013. Ook een dodelijk ongeluk met een motorrijder blijft op mijn netvlies gebrand. Gelukkig vind je als brandweerman veel steun bij je collega’s. Soms was het wel nodig om er achteraf nog over te kunnen babbelen.”

Hoe gaat het met het verenigingsleven in Mesen?

“Er was enkele jaren geleden een dipje, maar nu is het weer aan het opflakkeren. Als er iets te doen is, komt er altijd veel volk op af. De verenigingen steunen elkaar. Op de cultuurraad stemmen we de agenda’s op elkaar af. We zijn niet groot, dus we kunnen maar beter overeenkomen.”

Motiveert deze Krakverkiezing je om je verder in te zetten voor het verenigingsleven?

“Met ‘t Vredeswieksje zal ik sowieso proberen het onderste uit de kan te halen. Onze eerste twee activiteiten waren alvast een schot in de roos. Misschien organiseren we ook wel eens iets voor buitenstaanders tijdens Mesen kermis of zo. Het zal in het begin een beetje zoeken en tasten zijn, maar ik sta altijd open voor nieuwe ideeën.”

Bio

Privé

Geboren in Ieper op 6 januari 1975. Getrouwd met Virginie Decottignies. Samen vormen ze een nieuw samengesteld gezin. Francy heeft een zoon Kenneth (21) en een dochter Quinta (16). Virginie heeft een zoon Laszlo (13). Het gezin woont in de Vredesstraat in Mesen.

Loopbaan

Francy volgde de lagere school in Mesen. Daarna het Ieperse KTA, waar hij houtbewerking volgde. Sinds 2010 werkt hij als schrijnwerker bij Alu-Filip in Ieper.

Vrije tijd

Vroeger voetbal bij de Nico Boys, nu lopen, motorrijden…