Mensen met psychische kwetsbaarheid krijgen sollicitatietraining in Ieper

Werkgevers brainstormen samen na de oefensollicitaties. © TP
Redactie KW

Werkgevers gaven een 50-tal mensen met een psychische kwetsbaarheid voor het eerst sollicitatietraining in Het Perron in Ieper.

“Het evenement ‘Op weg naar Werk’ richt zich op mensen met psychische problemen die opnieuw willen werken, maar vragen of twijfels hebben”, zegt Bruno Libbrecht, ergotherapeut in psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper.

“Individuen die al hetzelfde traject doorliepen en aan de slag zijn ondanks hun psychische kwetsbaarheid, deden hun verhaal. De toehoorders zijn meestal een hele tijd uit het werk geweest. Sommigen hadden een langdurige opname achter de rug. Velen gaan ervan uit dat ze geen kans meer maken op werk. We merken dat werkgevers toch meer begrip hebben dan op het eerste gezicht lijkt.”

Oefensollicitaties met feedback

Er waren 47 mensen deelnemers. Een 12-tal werkgevers uit de regio was bereid om oefensollicitaties af te nemen en erna feedback te geven. “Zo’n opkomst hadden we niet verwacht voor een eerste keer. Blijkbaar is er toch nood aan. Veel mensen twijfelen of, wanneer en hoe ze zullen vertellen over hun verleden en psychische kwetsbaarheid. Het is een uniek experiment dat uitgaat van Accolade, een overkoepelende organisatie van de geestelijke gezondheidszorg in de regio van Ieper, Poperinge en Diksmuide. Men wou vanuit Kortrijk ook al doorverwijzen, omdat dit nog nergens anders georganiseerd werd. We wilden dit eerst eens testen in de Westhoek”, aldus Bruno Libbrecht.

De juiste job voor de juiste persoon

De geselecteerde werkgevers kwamen ook uit de Westhoek. “We willen werkgevers hier tonen dat er potentieel is aan werknemers dat nu niet aangeboord wordt door taboe, stigma en argwaan. Deze mensen hebben ook hun sterktes. Een werkgever vertelde me dat een werknemer autismespectrumstoornis heeft. Zij is heel punctueel en plichtbewust, een mooie aanvulling voor haar baas, die daar minder goed in is. Het komt erop aan om de juiste persoon met de juiste job te matchen. We hopen dat psychiatrisch kwetsbaren en werkgevers hun beeld over elkaar wat kunnen bijstellen.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier