Menenaars met magneet op schattenjacht in eigen stad

We herkennen v.l.n.r. de schattenjagers Peter Delmazure, Arno Neirynck en Arne Vercamer. (Foto MPM)
Axel Vandenheede

Op schattenjacht gaan, wie deed het niet als kind. Vijf Menenaars beleven momenteel die tijd opnieuw, met behulp van een sterke magneet. “We hopen dat we een echt museumstuk vinden”, stelt Arne Vercamer.

Wie in Menen enkele jonge mannen in een vijver of in de Leie aan het werk ziet met een magneet, heeft ze gevonden: de nieuwe schattenjagers van de streek. Ze gebruiken een sterke magneet om ijzeren voorwerpen op te vissen. Een idee van Arne Vercamer (19). “Na een nachtje stappen tijdens de Gentse Feesten belandden we met een paar op een boot die rondvaarten deed”, stelt hij. “Toen hoorden we enkele mensen praten over magneetvissen. ‘Dat moeten we ook proberen’, schoot er door mijn hoofd.

Arno Neyrinck, Peter Delmazure en Arne Vercaemer visten met een magneet heel wat uit de vijver van Bois de Boulogne. (Foto MPM)
Arno Neyrinck, Peter Delmazure en Arne Vercaemer visten met een magneet heel wat uit de vijver van Bois de Boulogne. (Foto MPM)

Met zijn vijven – naast Arne zijn dat Peter Delmazure (25), Arno Neirynck (24), Stan Verstraete (20) en Victor Vanoverberghe (19) – kochten ze een magneet. “Een ronde magneet met een doorsnede van een vijftal centimeter en een centimeter dik”, aldus nog Arne. “We zijn al gaan vissen in de vijver van het Bois de Boulogne en in de Leie. Met resultaat.”

Verkopen als oud ijzer

De vijf vrienden visten in het Bois de Boulogne verschillende fietsen en verkeersborden op. Arno: “We wisten dat we daar beet zouden hebben, want je ziet de fietsen liggen.” Ook enkele vuilnisbakken konden ze al ‘redden’. Arne: “In de Leie hebben we al een mooie zonnebril gevonden. Die is niet beschadigd. Wellicht had iemand die net voordien verloren.”

Menenaars met magneet op schattenjacht in eigen stad

“Opvissen mag, maar we mogen niets teruggooien. Dat zou sluikstorten zijn”

De vrienden willen binnenkort hun schatten verkopen. Arne: “Die oude fietsen, bijvoorbeeld, zullen we als oud ijzer verkopen. We hopen dat we daardoor onze magneet, die 50 euro kostte, terug kunnen verdienen.”

Menenaars met magneet op schattenjacht in eigen stad

De vraag is of wat de vrienden doen wel legaal is. Dat lijkt geen probleem. “Zaken opvissen mag”, legt Peter uit. “Maar we mogen niets teruggooien, want dat zou sluikstorten zijn. Trouwens: de verkeersborden die we vinden, schenken we aan de stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier