Menen-West is toch weer mogelijke locatie voor nieuw bedrijventerrein

Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen heeft in Menen vier locaties uitgekozen waar eventueel een nieuw regionaal bedrijventerrein Menen-Wervik ingeplant kan worden. Op een infovergadering werden de locaties dinsdagavond toegelicht. Het gaat om Menen-West, Menen-Noord, Menen-Oost en een site in de Groenestraat. Het gaat telkens om terreinen waar een industrieterrein van zo’n 70 hectare kan ingericht worden.

“Er waren aanvankelijk plannen om dat bedrijventerrein in te richten op Menen-West, maar dat plan werd in 2014 door de Raad van State vernietigd. De Raad van State oordeelde toen niet over de locatie, maar over het dossier waar bepaalde zaken onvoldoende onderzocht werden. Ze hadden het over alternatieve locaties en over de impact van het verkeer”, licht projectcoördinator Wouter Billiet toe. “De eerste stap is de opmaak van een milieueffectenrapport. In dit plan worden de verschillende alternatieven onderzocht.”

Onderzoek

Het studiebureau Grontmij heeft de streek onderzocht en kwam aanvankelijk tot tien plaatsen waar een bedrijventerrein van zo’n 70 hectare ingericht kon worden. Elk van die plekken werd afgetoetst op de aansluiting op het verstedelijkt gebied en op de aansluiting op een primaire of secundaire weg. Uiteindelijk weerhielden ze vier locaties. Menen-Oost en Groenestraat liggen tussen Menen en Wevelgem, Menen-West en Menen-Noord reiken eerder richting Geluwe en Wervik.

De bevolking heeft inspraak in de definitieve keuze voor één van deze vier locaties. De kennisgevingsnota ligt dan ook ter inzage bij de steden Menen en Wervik en kun je op www.west-vlaanderen.be/ruimtelijkeordening bekijken. De bevolking heeft 60 dagen tijd om alles door te nemen en opmerkingen te formuleren.

De Alerte Koekuit, die in 2014 naar de Raad van State trok, vreest dat de procedure opnieuw bij Menen-West zal uitkomen.

(CR)