Menen: Vakantie zit er niet in voor Annemie van vzw Katimoe

Annemie Messelis van Katimoe bereidt zich voor op een drukke zomer. (Foto a-BAR) © Björn Ameye
Redactie KW

Annemie Messelis van vzw Katimoe in Menen ontfermt zich over katten. Op dit moment heeft ze er zo’n 80-tal onder haar hoede. En dan moet de vakantieperiode nog komen.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

“Vakantie is absoluut niet aan de orde voor mij”, zegt Annemie kordaat. “Zelfs een uitstap van een dag is al bijna niet haalbaar. Dan moet ik zorgen dat er opvang is thuis en dat er iemand de kittens flesjes kan geven of kan schoonmaken. Dat ben ik bijna heel de tijd aan het telefoneren om te zien of alles in orde is. Echt gerust ben ik dan niet.”

Twee jaar is Annemie voor het laatst met vakantie geweest, op reis naar Lourdes. “Het was een serieuze regeling om dat voor elkaar te krijgen met invallers en poetsers. Dit jaar zal het in elk geval niet lukken tijdens de grote vakantie”, weet ze. “Momenteel is het dan ook enorm druk. Het is volop kittenseizoen. Heel wat kleine katjes of zwangere mamapoezen worden zomaar gedumpt en aan hun lot overgelaten.”

Quarantaine

Niet alleen het kittenseizoen, maar ook de grote vakantie betekent dat heel wat baasjes hun viervoeter in de steek laten. “Dat is elk jaar hetzelfde verhaal. Mensen die hun kat langs de kant van de weg zetten of katten die thuis aan hun lot overgelaten worden en vluchten om eten te vinden. Ook honden hebben hetzelfde probleem. Dat is echt pijnlijk om te zien eigenlijk, maar toch is het zo. Er is geen ontkomen aan.”

“Katten die gedumpt worden, krijgen bij mij een nieuwe thuis”

Gelukkig zijn de katten in goede handen bij Katiemoe waar Annemie hen onderdak geeft. “Mijn garage is omgebouwd tot een kattenhok, van waaruit ze dan ook mooi buiten kunnen spelen in de buitenren”, legt ze uit. “Boven in mijn huis is er een quarantainekamer. Dat is verplicht als asiel, omdat je zieke katjes apart moet kunnen houden. Katten die gedumpt worden krijgen bij mij een nieuwe thuis.”

(TGM)